World Travel Market turisztikai szakkiállítás

Idén november 9-12. között találkozhattak az idegenforgalom döntéshozói, szakmai szervezetei, szolgáltatói, a turisztikai média, valamint a szakoktatás képviselői. Dr. Kovács Miklós, az Önkormányzati Minisztérium turisztikai szakállamtitkára részt vett Londonban, a 30. jubileumi World Travel Market (WTM) turisztikai szakkiállításon. A négynapos turisztikai seregszemle a nemzetközi turizmus egyik legjelentősebb eseménye, melyet az elmúlt évben rekordszámú, mintegy 50 … “World Travel Market turisztikai szakkiállítás” bővebben

Idén november 9-12. között találkozhattak az idegenforgalom döntéshozói, szakmai szervezetei, szolgáltatói, a turisztikai média, valamint a szakoktatás képviselői.

Dr. Kovács Miklós, az Önkormányzati Minisztérium turisztikai szakállamtitkára részt vett Londonban, a 30. jubileumi World Travel Market (WTM) turisztikai szakkiállításon. A négynapos turisztikai seregszemle a nemzetközi turizmus egyik legjelentősebb eseménye, melyet az elmúlt évben rekordszámú, mintegy 50 ezer látogató keresett fel a világ 187 országából, 114 miniszteri rangú vendéggel.

A londoni rendezvény keretében, november 10-én tartotta miniszteriális csúcstalálkozóját az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO), melyen hazánkat dr. Kovács Miklós turisztikai szakállamtitkár, valamint dr. Ujhelyi István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára és a Nemzeti Turisztikai Bizottság elnöke képviselte. A konferencia középpontjában a pénzügyi-gazdasági válság turizmusra gyakorolt hatása állt. A mintegy 100 magas rangú turisztikai vezető részvételével zajlott tanácskozáson elhangzott: a jelenlegi világgazdasági környezet a valaha tapasztalt legnagyobb kihívást jelenti a turisztikai ágazat számára.

Az UNWTO főtitkára, Taleb Rifai ismertette a világszervezet intézkedéseit, illetve bemutatta a Talpraállási ütemterv (Roadmap for Recovery) c. dokumentumot, mely a turizmusban érintett szereplők számára kíván iránytűként szolgálni a visszaesés időszakában. A tanulmány három fő pillérre támaszkodva (rugalmas alkalmazkodás, ösztönző programok, zöld gazdaság), összesen 15 ajánlást fogalmaz meg, melyek közt kiemelkedő fontossággal bír a munkahelyek megtartása, az együttműködések ösztönzése, a növekedést gátló adó- és vízumkorlátok felülvizsgálata, valamint a technológiai-innovációs fejlesztések kérdésköre. A Roadmap for Recovery ajánlásai a Turisztikai Világszervezet honlapján http://www.unwto.org/pdf/roadmap_EN.pdf mindenki számára hozzáférhetőek.

A londoni World Travel Market keretében miniszteri elismerést adott át dr. Kovács Miklós turisztikai szakállamtitkár Sir Bernard Schreier, a Danubius Hotels Nyrt. Igazgatósága elnökének. Az elismerést a turizmusért felelős miniszter a magyar turisztikai szektorban működő külföldi befektetőknek, menedzsereknek, cégvezetőknek adományozza. Idén szeptember végén, a Pro Turismo Díjakkal egy időben vehette át az elismerést Varga Zoltán önkormányzati minisztertől Josef Mutsch, a Mutsch Ungarn Reisen Gmbh. tulajdonosa, Marcus van der Wal, a Hotel Kempinsky vezérigazgatója, valamint Antoine Guego, az Accor-Pannonia Hotels Zrt. vezérigazgatója. Sir Bernard Schreier az ünnepségen nem tudott jelen lenni, ezért ő az elismerést Londonban, a WTM ideje alatt vette át.
bm.hu