Római kori villa romjai Vértesszőlősön

Az eddigi leletek alapján egy III-IV. századból való, késő római villagazdaságra bukkantak Vértesszőlős határában a Tatabányai Múzeum munkatársai. A mintegy 4 hektárnyi területet teljesen feltárják, így a tervezett 30 helyett legalább 60 napig tart az ásatás. Bár a megelőző feltárás kezdete óta csupán két hét telt el, a falak alapzatán kívül találtak már római pénzérméket, … “Római kori villa romjai Vértesszőlősön” bővebben

Az eddigi leletek alapján egy III-IV. századból való, késő római villagazdaságra bukkantak Vértesszőlős határában a Tatabányai Múzeum munkatársai. A mintegy 4 hektárnyi területet teljesen feltárják, így a tervezett 30 helyett legalább 60 napig tart az ásatás.

Bár a megelőző feltárás kezdete óta csupán két hét telt el, a falak alapzatán kívül találtak már római pénzérméket, bronz csattöredékeket és ép térdfibulát. Előkerült a rómaiak luxuskerámiájának tartott, feltehetően Germániában gyártott terra sigillata egy darabja, de az ásatások során vas- és bronzkori kerámiákra, Árpád-kori pénzérmékre is bukkantak.

A szakemberek feltételezése szerint a falmadványok vagy egy önálló villagazdasághoz, vagy a szomszédos, még feltáratlan területhez tartoznak. A szomszédos területről az ELTE Régészettudományi Intézetének térinformatikai laborja a közelmúltban készített légifelvételeket. Azok alapján sejteni lehetett, hogy a felszín alatt egy római villa főépülete található – mondta el Bartus Dávid, az intézet munkatársa. A falak felett kevesebb a termőföld, így alacsonyabbra nőtt a búza; a vetésben a növényzet jól mutatja az épület körvonalát.

A feltárások után derül ki, hogy a villagazdaság falmaradványai érdemesek-e megőrzésre, és ha igen, hogyan lehet konzerválni őket – mondta a helyszínen Lencsés Zsuzsanna, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal régészeti felügyelője.
(mti)