Pet Airways: állatok szállítására légitársaság indul

Forradalmasítja a kutyák és macskák szállítását az amerikai Pet Airways légitársaság, amely a tervek szerint július 14-én indítja első, kizárólag házi kedvencek célba juttatására szolgáló járatát egy New York közelében lévő kis magánrepülőtérről. A metropolisztól 16 kilométerre északnyugatra található Teterboróból magasba emelkedő gép Washingtonba, Chicagóba, Denverbe és Los Angelesbe repül majd – közölte az AFP-vel … “Pet Airways: állatok szállítására légitársaság indul” bővebben

Forradalmasítja a kutyák és macskák szállítását az amerikai Pet Airways légitársaság, amely a tervek szerint július 14-én indítja első, kizárólag házi kedvencek célba juttatására szolgáló járatát egy New York közelében lévő kis magánrepülőtérről.

A metropolisztól 16 kilométerre északnyugatra található Teterboróból magasba emelkedő gép Washingtonba, Chicagóba, Denverbe és Los Angelesbe repül majd – közölte az AFP-vel Alysa Binder, aki férjével, Dan Wiesellel együtt alapította a céget. Az ötletet saját kutyájuk, Zoe adta – pontosabban az, hogy a gazdák elviselhetetlennek tartották a minden utazásnál külön szállítótérbe, kísérő nélküli ketrecbe kényszerített russell terrier szenvedéseit.

A 2005-ben létrehozott Pet Airways tevékenységének megszervezése évekig tartott. A cég által a Suburban Airtől bérelt, eredetileg 19 utasra méretezett Beechcraft 1900 típusú gép 50 kutya és macska szállítására alkalmas, a székek helyére három szinten speciális ketreceket szereltek. Két pilóta és egy állatkísérő lesz a személyzet, a tulajdonosok pedig interneten kísérhetik figyelemmel kedvenceik útját. A www.petairway.com honlapon már le lehet foglalni a helyeket. A bevezető ár 149 dollár egy oda útra New Yorkból Chicagóba, Los Angelesbe vagy Los Angelesből Chicagóba. Az ár nem sokkal magasabb, mint a csomagtérben történő eddigi szállításnál.

A Pet Airways négylábú utasait legkésőbb 2 órával az indulás előtt kell “leadni” a repülőtéren kialakított külön fogadóhelyiségben – de már 72 órával korábban is el-, illetve befogadják a jelentkezőt. Egy kísérő veszi át őket, aki gondoskodik az “utasok” táplálásáról és tisztán tartásától egészen a beszállásig, “ami koránt sincs így a rendes légi járatokon utazó állatoknál, amelyeknek rendszerint hosszú időn át nincs módjuk szükségük elvégzésére”.

Az utazás ideje alatt az állatkísérő negyedóránként körbejárja az utasokat. Leszállás után ismét lehetőséget adnak nekik arra, hogy könnyítsenek magukon, majd átadják őket tulajdonosaiknak az erre szolgáló helyiségben. Az Egyesült Államokban végzett felmérések szerint évente 76 millió kutya és macska utazik gazdájával, közülük 2 millió repülőn.
(mti)