Megújult a harkányi gyógyfürdőkórház

A harkányi gyógyvízre alapozva mintegy fél évszázada működik a harkányi kórház, az ország második legnagyobb mozgásszervi panaszokat kezelő intézménye, amely évente csaknem 5 000 beteget fogad, jelenleg 280 ággyal rendelkezik. A kórház két épületének teljes felújítására és berendezésének cseréjére került sor 733 millió forintból, melyből közel 129 millió forint az európai uniós támogatás. A közösségi … “Megújult a harkányi gyógyfürdőkórház” bővebben

A harkányi gyógyvízre alapozva mintegy fél évszázada működik a harkányi kórház, az ország második legnagyobb mozgásszervi panaszokat kezelő intézménye, amely évente csaknem 5 000 beteget fogad, jelenleg 280 ággyal rendelkezik.

A kórház két épületének teljes felújítására és berendezésének cseréjére került sor 733 millió forintból, melyből közel 129 millió forint az európai uniós támogatás. A közösségi forrásokból energiatakarékossági intézkedéseket, hőszigetelést, nyílászárók cseréjét és a fűtésszabályozást valósította meg a kórház. A környezeti és energia programok az Unió kiemelt prioritásai közé tartoznak.

A harkányi Zsigmondy Vilmos Gyógyfürdő kórház az elmúlt években a régió legnagyobb volumenű egészségügyi beruházását hajtotta végre, amely egyedülálló módon párosult a tulajdonosi szerkezet átalakításával és a magas színvonalú szakmai és tudományos munka fejlesztésével, amely hosszú távon az egész térség gazdaságára jótékony hatású lehet.

Első lépésként, a kórház több mint 100 éves „A” épületét újították fel egy HEFOP pályázat keretében 966 millió forintos támogatással, összesen 1,35 milliárd forintért. A beruházási program második ütemének költségvetése 733 millió forint, amelynek keretében a kórház „B” és „C” épületének teljes felújítására és berendezésének cseréjére kerül sor.

Folyamatban van a balneoterápiás épület, a néhai Ilona fürdő felújítása is, mely beruházás az állandó működtetési igény miatt csak részlegenként valósulhat meg.

Az uniós támogatás segítségével 2008 júliusában megkezdődhetett tehát a kórház 55 éves „B” épületének felújítása. Az épületben 41 háromágyas kórterem, 6 orvosi rendelő, a teljes kezelő és szociális ellátó, valamint kiszolgáló infrastruktúra újult meg.

2008 decemberében vették használatba a betegek a kor követelményeinek megfelelő színvonalú épületet. A pályázat második ütemeként 2009 júniusában kezdődött meg a 35 éves „C” épület felújítása. Nyílászáró csere és homlokzati hőszigetelés történt, megújult 60 kétágyas szoba és 9 rendelő. Ezen felül további 15 ágyas fekvőbeteg ellátó-kapacitás került kialakításra. Az átalakított kórtermek mindegyike kétágyas, fürdőszobás és mindegyikben elérhető az internet.

A szakmai program szerint a felújított szárnyakban mozgásszervi betegségek kezelése, illetve műtétek és balesetek utáni rehabilitáció végezhető. A harkányi gyógyfürdő és gyógyvíz-adta lehetőségeknek köszönhetően a különböző bőrbetegségek, és a krónikus nőgyógyászati gyulladások kezelésére is sor kerülhet. A mozgásszervi rehabilitáció keretében elsősorban a dél-dunántúli régió betegeit fogadja a kórház, míg a bőr- és nőgyógyászati indikációkkal az egész ország területéről, illetve külföldről is várják a pácienseket.

A megvalósult beruházást nem végállomásnak, hanem kezdetnek tekinti a projektgazda, melyet szándékai szerint további fejlesztések követnek majd.
NFÜ