Lelassult a hotelpiac

Nem halt meg a hotelpiac, de lelassult. Ez térségünkben a jelek szerint egyaránt érvényes az új fejlesztésekre és a befektetési célú hoteltranzakciókra. Ebben semmi meglepő nincs, de az első negyedéves trendet nézve az év hátralévő részében sem nagyon várható a piaci szereplők többsége számára kedvező változás. Budapesten nem vagyunk elkényeztetve az új hotelekkel, az ismert … “Lelassult a hotelpiac” bővebben

Nem halt meg a hotelpiac, de lelassult. Ez térségünkben a jelek szerint egyaránt érvényes az új fejlesztésekre és a befektetési célú hoteltranzakciókra.

Ebben semmi meglepő nincs, de az első negyedéves trendet nézve az év hátralévő részében sem nagyon várható a piaci szereplők többsége számára kedvező változás.

Budapesten nem vagyunk elkényeztetve az új hotelekkel, az ismert beruházások (három-öt csillagos kategória) hónapokat, akár háromnegyed-egy évet is csúsznak, másoknál a fejlesztők az üzemeltetőkkel kénytelenek hosszabb ideig tárgyalni az eredetileg számítottnál. Olyan is előfordul, hogy a fejlesztő lemond a beruházásról, és inkább irodát vagy lakást épít helyette – mindkettőt könnyebb kiadni vagy eladni, mint a hoteleket.

Mivel a válság erősen rontja például a felső kategóriás házak kihasználtságát, a tulajdonosok nehezebben teljesítik az intézményi befektetők kiadottsági mutatókra, egy szobára eső be-vételre vonatkozó feltételeit. A Jones Lang LaSalle nemzetközi tanácsadó szerint az első három hónapban mindössze 700 millió euróért cseréltek gazdát szállodák az Európát, Közel-Keletet és Észak-Afrikát magában foglaló térségben. Ez 81 százalékkal marad el 2008 azonos időszakáétól. Érdekes, hogy ami mozgás volt, annak is legalább 50 százalékban az adott országban működő cégek voltak a főszereplői, vagyis a nagy nemzetközi alapok továbbra is kivárnak.

A jól pozicionált, nem túl magas hitelállományú hotelek és fejlesztések jól jöhetnek ki a jelenlegi piaci helyzetből. A napjainkban is alacsony kihasználtsággal küzdő budapesti szállodákat, konferenciahoteleket és a magas licencdíjat fizető láncokat érinti most főként az euróárfolyam kedvezőtlen változása.
„A piac minden szereplőjének több figyelmet kell szentelnie a piackutatásnak és az értékbecslésnek, amely máris érezhetően hangsúlyosabb szerepet játszik a döntések előkészítésében. A jelenlegi piaci helyzetben éppen ezért a professzionális tanácsadásra szakosodott ingatlanügynökségek felértékelődésére számítok” – mondta Balla Ákos, a Colliers International értékbecslési divíziójának vezetője, aki a közelmúltban azt vizsgálta, hogyan reagál a hotelpiac az aktuális kihívásokra az euróárfolyam változásának tükrében.

A válság drasztikusan csökkentette az üzleti utazások számát, amelynek kedvezőtlen hatása elsősorban a konferenciaszállodákon csattan. A kétcsillagos (15-30 eurós szobaárakat kínáló) szállodák számára így jelentős piaci rés nyílt meg. A belföldi turizmus viszont nagy lehetőséget kapott a forint leértékelődésével, mivel a külföldi üdülések mintegy 20 százalékos költségnövekedését sokan nem akarják megfizetni, így magyarországi célpontok (és hotelek) felé fordítják a figyelmüket. A belföldi kereslet fenntartása érdekében ezért lenne kiemelten fontos az üdülési csekk adómentessége.
(VG)