Esztergomban átadták a felújított Babits-villát

Az emlékházban, amelynek nevezetes autogramfalán többek között Radnóti, Illyés, Karinthy, Kosztolányi, Csinszka és Szabó Lőrinc aláírása is felfedezhető, állandó kiállítás mutatja be Babits esztergomi éveit. A felújítást segítette, hogy Török Sophie-nak, a költő feleségének köszönhetően gazdag fényképanyag maradt fenn a villa belső berendezéséről. A Tóth Franciska muzeológus és Ágoston István belsőépítész által újjáalkotott állandó kiállítás … “Esztergomban átadták a felújított Babits-villát” bővebben

Az emlékházban, amelynek nevezetes autogramfalán többek között Radnóti, Illyés, Karinthy, Kosztolányi, Csinszka és Szabó Lőrinc aláírása is felfedezhető, állandó kiállítás mutatja be Babits esztergomi éveit.

A felújítást segítette, hogy Török Sophie-nak, a költő feleségének köszönhetően gazdag fényképanyag maradt fenn a villa belső berendezéséről. A Tóth Franciska muzeológus és Ágoston István belsőépítész által újjáalkotott állandó kiállítás is korabeli fényképfelvételek és dokumentumok segítségével eleveníti fel Babits Mihály Esztergomban töltött éveit (1924-1941).

Az emlékház történetének legnagyobb felújítása a 2008-as Babits-évben kezdődött. A munkálatokat Esztergom önkormányzata 53 millió forinttal, a Petőfi Irodalmi Múzeum 6 millió forinttal, az Oktatási és Kulturális Minisztérium 4 millió forinttal támogatta.

A Babits-villában egy alkotószobát is kialakítottak, ahol kortárs művészeket és muzeológusokat lát majd vendégül a város. A ház ebédlőjében megtekinthető Jelenczki István filmrendező Holt próféta a hegyen, Válogatás Babits Mihály esztergomi Előhegyen írt verseiből című, 2008-ban készült filmje, amelyben Simon Péter mondja el a verseket.

A megnyitón megjelent Babits István, a költő 76 éves unokaöccse, aki elmondta: ő először csónakkal jött fel Pestről a villába. Emlékei szerint akkoriban kiutalták a villát valakinek, aki lemeszelte a híres költők, írók kézjegyeit megörökítő aláírásfalat és a kertben használatos létrákat akasztotta elé. A szoba-konyhás házikót Babits Mihály feleségével, Török Sophie-val 1924-ben nyaralónak vásárolta. Az egyszerű nyári lakot a költő és felesége folyamatosan bővítette.

Babits az autogramfal ötletét egy helybéli barátjánál látta. A költő és felesége azonban cenzúrázta az aláírásokat. Mint azt a kor híres konferansziéja, Nagy Endre később elárulta, a nem kedvelt, vagy irodalmilag kevéssé becsült vendégeknek puhább rajzszenet adtak, majd a nevet letörölték a falról, míg a megőrzésre szánt szignókat Török Sophie saját kezűleg konzerválta freskófestékkel.

Az 1960 óta védett ház aláírásfalát a restaurátorok korábban műanyag lapra kasírozták, most megerősítették a rétegeket.
(mti)