Békés megye gasztronómiai turizmusa

A Gyulai Vár Lovagtermében a napokban mutatták be az Ízutazás Békés megyében című kiadványt. Egyúttal a kiválasztott vendéglátóhelyek képviselői átvették a védnöki táblát. Ezzel garanciát vállaltak ételeik állandó minőségére. Országosan is kuriózumnak számít a Békés Megyei Hírlap gasztronómiai kalauza. A könyvben szereplő 22 megyei vendéglátóhelyet a tavalyi erfurti szakács- és cukrászolimpiáról érmekkel hazatérő Békés Megyei … “Békés megye gasztronómiai turizmusa” bővebben

A Gyulai Vár Lovagtermében a napokban mutatták be az Ízutazás Békés megyében című kiadványt. Egyúttal a kiválasztott vendéglátóhelyek képviselői átvették a védnöki táblát. Ezzel garanciát vállaltak ételeik állandó minőségére.

Országosan is kuriózumnak számít a Békés Megyei Hírlap gasztronómiai kalauza. A könyvben szereplő 22 megyei vendéglátóhelyet a tavalyi erfurti szakács- és cukrászolimpiáról érmekkel hazatérő Békés Megyei Gasztronómiai Team tagjai választották ki. Az éttermekkel szemben alapvető előírás, hogy a minőségre maximálisan figyelve szolgálják ki a vendégeiket. Az ízutazás-állomáshelyeken azt is vállalták, hogy egy, a térségre jellemző ételspecialitást folyamatosan az étlapjukon tartanak. A vendéglátóhelyek vezetői tegnap vették át az (egyelőre) egycsillagos sapkával díszített védnöki táblákat. Az éttermek az évek során elérhetik a háromsapkás minősítést is, de akár ki is eshetnek a sorból, ha nem teljesítik a minőségi feltételeket.

Domokos László, a megyei közgyűlés elnöke, mielőtt átadta a védnöki táblákat, kiemelte: a könyv segítséget nyújt, hogy a más vidékről érkezők is felfedezzék a térséget, gasztronómiai, természeti és kulturális értékeit. No, és az otthon ízeit. Az elnök szólt arról is, ha a gasztronómia idecsábította a vendégeket, bizonyára felfedezik a Körösök háborítatlan vízi világát, igénybe veszik a falusi és lovasturizmus kínálta lehetőségeket, pihennek, gyógyulnak a megye termálfürdőiben.

Varga Ottó, a Békés Megyei Hírlap főszerkesztője hangsúlyozta, a kiadvány a Békés Megyei Gasztronómiai Fesztiválok Társaságának 12 kiemelt rendezvényét is bemutatja, a ma kezdődő Gyulai Pálinkafesztiváltól a májusi Csabai Sörfesztivál és Csülökparádéig, a szeptemberi Szarvasi Szilvanapoktól az októberi Csabai Kolbászfesztiválig. Ha már kolbász: a kiadvány része a négyoldalas kolbászvilág, melyben többek között azoknak a kistermelőknek az elérhetősége szerepel, akik igazi házikolbászt kínálnak. Emellett Dékány Ferenc kolbászkirálynak a kolbász felhasználásával készült ételreceptjei is megtalálhatók ebben a blokkban.

A Békés megyeieknek és a megyébe látogatóknak egy- és háromnapos gasztrotúrákat is ajánl a könyv. Utazási tippekkel is szolgál, hogy melyik településre mikor a legérdemesebb ellátogatni. A természeti látványosságok, kincsek között a Körös-Maros Nemzeti Park ajánlatai segítenek eligazodni. A kulturális turizmus évéhez illően a megyebeli jelentősebb kulturális programokat is megtalálják az olvasók.
(beol.hu)