Békés megye erősíti turisztikai marketingjét

A megyei önkormányzat a mikrovállalkozások gyorsabb, kedvezményesebb tőkejuttatása érdekében saját forrásokat is allokált a tulajdonában lévő Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítványba, amelynek összege az országos forrásokkal együtt meghaladja a 300 millió forintot.

A vállalkozásfejlesztési alapítvány a helyi mikrovállalkozásokat kiemelten kezeli, így könnyebbé válhat a forráshoz jutásuk.

A megyei önkormányzat a mikrovállalkozások gyorsabb, kedvezményesebb tőkejuttatása érdekében saját forrásokat is allokált a tulajdonában lévő Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítványba, amelynek összege az országos forrásokkal együtt meghaladja a 300 millió forintot.

A kedvező kamatozású hitelalap iránt nagy a cégek érdeklődése. A tavaly nyáron elindított programnak köszönhetően egy év alatt 100 százalékkal nőtt a sikeresen pályázó helyi vállalkozások száma. Az alapítvány a rendelkezésére álló 311 milliós forrásból a mikro- és a kkv-k részére eddig több mint 150 millió forintot helyezett ki – mondja Glózik Klára, az alapítvány ügyvezetője.

Az alapítvány a helyi mikrovállalkozásokat kiemelten kezeli, hiszen azok a kedvezményes hitelekkel esélyt kapnak arra, hogy a válság idején megőrizzék pozíciójukat a piacon, és ne kényszerüljenek a foglalkoztatás csökkentésére. A szervezet részükre olyan hitelkonstrukciót kínál, amelyről helyben döntenek. Az alapítvány célja a hitelkihelyezési kockázat minimalizálása mellett a Békés megyei kkv-szférában könnyíteni a kedvezményes forráshoz juttatást a válság okozta problémák enyhítésére. A hitelkihelyezés felgyorsítása azt eredményezi, hogy hamarabb kerülnek vissza a pénzek a vállalkozásoktól a szervezethez, ez pedig újabb cégek tőkéhez juttatását teszi lehetővé.

A bankok és a különböző pénzintézetek a krízis miatt rendkívül szigorú feltételek mellett nyújtanak forrásokat, ezért a korábban is tőkehiánnyal küszködő vállalkozásoknak nagy segítséget jelent, hogy az alapítványon keresztül elviselhető költségek és teljesíthető feltételek mellett juthatnak kölcsönhöz.

Glózik Klára elmondta: a mikrocégek mellett a szervezet további három hitelcsomagot kínál kkv-k részére. A Békés Megyei Növekedésorientált Gazdaságfejlesztési Programnak megfelelően az alapítvány különböző bankok és pénzintézetek ügynökeként is dolgozik, hogy a helyi vállalkozások részére a kedvezményes források elérhető közelségbe kerüljenek. A szervezet szakemberei segítséget nyújtanak a helyi kis- és közepes vállalkozásoknak abban, hogy más pénzintézetek kedvezményes hitelei is elérhetővé váljanak számukra. Az MFB Zrt. ügynökségi partnereként a Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítvány a hozzá forduló kkv-k részére nem csupán közvetít, de elő is készíti a pályázatokat. Jelenleg a Mikrohitel Plusz és az Új Magyarország Mikrohitel csomagokat kínálja.

A tulajdonos megyei önkormányzat a növekedésorientált gazdaság- fejlesztési programból több saját projektet is a szervezeten keresztül valósít meg. Ilyen a megyei kommunikáció erősítése országos szinten, a helyi termékek marketingjének javítása, piacra juttatása. Ennek keretében már működik a Békés megyei termékek online piaca; a webáruházban a megyei önkormányzat intézményeinek termékei mellett valamennyi vállalkozás bemutathatja áruit a világhálón, és ha van érdeklődés, értékesítheti is.

A megyei Tourinform irodát is az alapítvány működteti 2007 óta. A megyei közgyűlés saját forrást biztosít és pályázati forrásokat allokál a hatékony működtetésére, a kínálat megjelenítésére. Érdeklődés van a román, a szerb, a szlovák turisták részéről a megye iránt, s a testvérvárosokból is egyre többen látogatnak el ide. A gyógyfürdők és a strandok (Gyulai várfürdő) mellett a megye egyre vonzóbb természetes vizei, a Körösök és holtágai, az egyedi természetvédelmi oltalom alatt álló különleges tájai miatt. Látványosak a sikerek a gasztronómiában, a fesztiválturizmusban, s a színházművészeti rendezvények is mind népszerűbbek. Az erfurti gasztronómiai kiállításon a megyei szakács olimpikonok óriási sikereket arattak.

Sok rendezvényt támogat marketinggel is a Tourinform iroda. A megyei önkormányzat pedig anyagilag is segítette többek között a gyulai Várkerti Vigasságok, a Békéscsabai Csülök Parádé és Sörfesztivál, a Csabai Kolbászfesztivál és más nagy rendezvények mellett például a kondorosi Betyárnapokat, Nagybánhegyesen a Paprika Fesztivált vagy például Szarvason az Arató Napokat.
forrás: vg.hu