A zalai gyógyfürdők népszerűek az oroszok körében

Egyre jobban gyarapodik az orosz ingatlantulajdonosok száma Zala megyében, elsősorban a gyógyfürdők környékén A vásárlók leginkább kedvelt célpontja Hévíz, valamint Keszthely, Gyenesdiás és Vonyarcvashegy, de a zalakarosi ingatlanok után is már többen érdeklődnek. Általában lakóházat, apartmant, lakást vesznek az oroszok a zalai fürdőhelyek környékén, de a beépítetlen területekre is igény mutatkozik – derül ki a … “A zalai gyógyfürdők népszerűek az oroszok körében” bővebben

Egyre jobban gyarapodik az orosz ingatlantulajdonosok száma Zala megyében, elsősorban a gyógyfürdők környékén

A vásárlók leginkább kedvelt célpontja Hévíz, valamint Keszthely, Gyenesdiás és Vonyarcvashegy, de a zalakarosi ingatlanok után is már többen érdeklődnek. Általában lakóházat, apartmant, lakást vesznek az oroszok a zalai fürdőhelyek környékén, de a beépítetlen területekre is igény mutatkozik – derül ki a Nyugat-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal zalaegerszegi kirendeltségének adataiból.

Az adatok szerint az érdeklődés egyre fokozódik. A zalai államigazgatási hivatalban 2007-ben 250 ingatlanszerzési kérelmet fogadtak, ezek közül 8 kérelem származott oroszoktól. 2008-ban a 251 beérkezett kérés között már 46 jött oroszoktól, és az idén az év első négy hónapjában is már 23 kérelem feladója volt orosz állampolgár.

Az ingatlanforgalmazók úgy látják, továbbra sem csökken a Németországból, Ausztriából és a Benelux-államokból származó vevők száma, de nagy szerencséje a régiónak, hogy az oroszok idehozzák a pénzüket – mondta az orosz nyelvű honlapot is működtető hévízi Exclusive ingatlaniroda vezetője. Kovács László tapasztalatai szerint az oroszok inkább kiveszik a bankból a pénzüket, vagyis befektetésként vásárolnak.

A vevők a jó minőségű, termálfürdő közelében, jó helyen fekvő új lakóingatlanokat keresik. Általában nem kiadásra, hanem saját maguknak, családjuknak vásárolnak, és vannak, akik csak két hetet töltenek itt egy évben, máskor üres a házuk.

Az ingatlanos szakember úgy látja: az üzletkötés az oroszokkal semmivel sem komplikáltabb, mint más államok polgáraival. A hivatali engedélyeket gyorsan megkapják, hitelt nem kérnek, és akár 100-150 millió forintot is szánnak arra, hogy például Hévíz környékén ingatlant vásároljanak.
(MTI)