A luxusutak továbbra is népszerűek

Úgy tűnik, a gazdagok vásárlási kedve nem csappant meg. Sőt az utazási kedvük sem, hiszen a hazai utazási irodák egyáltalán nem tapasztaltak keresletcsökkenést a luxusutak terén.Nem kell attól tartani, hogy le kell húzniuk a rolót a luxusutakat kínáló hazai utazási irodáknak, ugyanis nem tapasztaltak forgalom-visszaesést az irodavezetők. Akinek van pénze, a válság idején is utazik … “A luxusutak továbbra is népszerűek” bővebben

Úgy tűnik, a gazdagok vásárlási kedve nem csappant meg. Sőt az utazási kedvük sem, hiszen a hazai utazási irodák egyáltalán nem tapasztaltak keresletcsökkenést a luxusutak terén.Nem kell attól tartani, hogy le kell húzniuk a rolót a luxusutakat kínáló hazai utazási irodáknak, ugyanis nem tapasztaltak forgalom-visszaesést az irodavezetők. Akinek van pénze, a válság idején is utazik – derül ki a FN körkérdéséből. „A luxusutak terén továbbra is ugyanazok a régiók kedveltek, maximum aki eddig Thaiföldre utazott, az inkább már Srí Lanka-i utat foglal, mondván ott kevesebb magyarral találkozik – mondta lapunknak Benson Zsolt, a Go4 Travel kiutaztatási referense.

A válság ellenére továbbra is keresik a tengerentúli utazásokat, még ha fejenként körülbelül 600 ezer-1 millió forintba is kerül egy-egy út. „Nagy az érdeklődés a Cook kapitány nyomában elnevezésű luxushajótúránk iránt (18 napos út Új-Zélandra és Ausztráliába körülbelül 1 millió forintért – szerk.), de sokan keresik fel a Karib-térség ismertebb szigeteit (Bahamák, Jamaica, Kuba), valamint Francia Polinézia csodálatos atolljait is” – összegezte tapasztalatait Szögi Judit, az Sz-Line utazási iroda igazgatója. A karibi nyaralások egyébként 300-400 ezer, míg a Hawaii-szigeteki utak 500-750 ezer forintra rúgnak egy fő számára.

A charter ajánlatokat kínáló utazási irodák tapasztalatai szerint egyedül csak a középkategóriás utaknál érezhető változás: egyrészt az olcsóbb szállásokat keresik (pl. Ausztria, Horvátország), másrészt lecsökkent az utazások időtartama (7-ről 4 napra). „Már figyelmeztettem a horvát kollégákat, készüljenek fel arra, hogy a szombat-szombat turnus helyett a szezonban a csütörtök-vasárnap turnusokat fogják kérni” – hangsúlyozta Benson Zsolt. Az olcsóbb utak esetében úgy tűnik, hogy Egyiptom, Tunézia és a török riviéra lesznek a válság vesztesei, például már nem akkora az érdeklődés a 3-4 csillagos törökországi szállodák iránt, mint ahogy a korábbi években.

Szögi Judit úgy látja, megmaradt a kereslet a buszos és a repülős körutazások iránt. Ezek a típusú utak az előző években is kelendőek voltak, de egyáltalán nem veszítettek vonzerejükből, még a válság ellenére sem.
(Fn)