Vándormúzeumot tervez a párizsi Pompidou Központ

Cirkuszi sátrat építtet a párizsi Pompidou Központ; az ezer négyzetméteres mobil építményben azonban oroszlánok, medvék és bohócok helyett Picassókat, Matisse-képeket és Calder-alkotásokat láthat majd Franciaország eldugottabb vidéki területeinek és kemény külvárosainak kultúrára kiéhezett közönsége. A Pompidou Mobile névre keresztelt vándormúzeum a még formálódó elképzelések szerint külsőre ugyanolyan avantgárd lesz, mint az acél-üveg szerkezetéről, színes csöveiről … “Vándormúzeumot tervez a párizsi Pompidou Központ” bővebben

Cirkuszi sátrat építtet a párizsi Pompidou Központ; az ezer négyzetméteres mobil építményben azonban oroszlánok, medvék és bohócok helyett Picassókat, Matisse-képeket és Calder-alkotásokat láthat majd Franciaország eldugottabb vidéki területeinek és kemény külvárosainak kultúrára kiéhezett közönsége. A Pompidou Mobile névre keresztelt vándormúzeum a még formálódó elképzelések szerint külsőre ugyanolyan avantgárd lesz, mint az acél-üveg szerkezetéről, színes csöveiről és hatalmas hernyóként a magasba kúszó mozgólépcsőjéről nevezetes párizsi múzeum, amelynek megnyitása óriási vihart kavart 1977-ben.

A megvalósításhoz szükséges pénznek még csak egy része gyűlt össze, és még azt sem tudni, pontosan milyen útvonalat jár majd be a vándormúzeum, az azonban biztos, hogy a Pompidou Mobile látogatása ingyenes lesz. A cél ugyanis éppen az, hogy a képzőművészetet eljuttassák azokhoz, akikhez nehezen jutnak el a kulturális programok: az eldugott vidéki területekre és a nagyvárosokat övező szegény elővárosokba, amelyek nem egyszer az erőszak, a bűnözés melegágyai.

A hightech ponyvaépítményben üveg- és műanyag struktúrák fogják óvni a kiállítási tárgyakat a vandalizmustól és a tolvajoktól, biztosítva ugyanakkor a megfelelő hőmérsékletet és nedvességtartalmat.

A Pompidou Mobile összköltségét 3 millió euróra (több mint 800 millió forint) becsülik, ebből eddig 500 ezer eurót ajánlottak fel Seban közlése szerint, így további szponzorokra van szükség megvalósításához. Ha összegyűlik a szükséges összeg, a mozgómúzeum a jövő év végén kelhet útra.
(MTI)