Ukrajnába fizetőssé válik a beutazás a külföldieknek

A Legfelsőbb Tanács elnöke, Vlagyimír Litvin célszerűnek tartja fizetőssé tenni az országba való beutazást a külföldi állampolgárok számára.
Litvin az Echo Moszkvi rádióállomásnak adott interjújában beszélt javaslatáról. Ukrajna eltörölte a vízumrendszert, de ez semmihez sem vezetett – jegyezte meg Litvin. A parlament elnöke már ki is alakított egy ügyvédcsoportot, amelyik a javaslat előkészítésével foglalkozik.

Litvin interjújában megjegyezte, hogy az ukránoknak ahhoz, hogy vízumokat kaphassanak, napokig kell sorban állniuk, ujjlenyomatot kell adniuk, és sokszor 2,5 ezer hrivnyát meghaladó összeget kell kifizetniük. Ez egy tükörreakció lenne a részünkről arra, hogy az ukránoknak a mai napig nem könnyítették meg a vízumszerzést, bár az Unió erre korábban ígéretet tett – fűzte hozzá.

Litvin Törökországot és Thaiföldet hozta fel példának, ahol szintén beutazási illetéket kérnek a schengeni övezet tagállamainak állampolgáraitól.

A politikus emlékeztetett arra, hogy Ukrajna még 2005-ben egyoldalúan eltörölte a vízumkötelezettséget az európai országok, az USA, Kanada, s több más ország állampolgárait illetően. A kölcsönösség elve azonban mind a mai napig nem valósult meg.
(Forrás: Kárpátinfo.net)