Turisztikai projekt a makói gyógyiszap hasznosítására

A Dél-Alföldön egyedülálló orvosi kutatást végezhetett a magyar állam turisztikai pályázatának támogatásával két szakorvos a Makón, illetve Mórahalmon található természeti kincsek gyógyhatásának igazolására. Az elkészült tanulmányok a szakmai közönségnek szóló eredményeken túl a fürdők marketingtevékenységéhez nyújtanak konkrét adatokat. A kutatásokat egy konferencia keretén belül mutatták be  a Makói Termál- és Gyógyfürdőben. Makó ezen a pályázaton … “Turisztikai projekt a makói gyógyiszap hasznosítására” bővebben

A Dél-Alföldön egyedülálló orvosi kutatást végezhetett a magyar állam turisztikai pályázatának támogatásával két szakorvos a Makón, illetve Mórahalmon található természeti kincsek gyógyhatásának igazolására.

Az elkészült tanulmányok a szakmai közönségnek szóló eredményeken túl a fürdők marketingtevékenységéhez nyújtanak konkrét adatokat. A kutatásokat egy konferencia keretén belül mutatták be  a Makói Termál- és Gyógyfürdőben. Makó ezen a pályázaton 6 millió forintot nyert el erre a célra, a kutatások összesen 8 millió forintba kerültek.

Dr. Alber Andor, a Magyar Turizmus Zrt. Dél-Alföldi RMI igazgatója a konferencián elmondta, célcsoportok szerint célzott hirdetésekre van szükség, hogy a gyógyulni vágyókkal megismertessék az intézmények a termálvízre, illetve Makón a gyógyiszapra épülő szolgáltatásaikat – lehetőleg minél pontosabban megjelölve, milyen betegségtípusokra nyújtanak az ottani kezelések ellenszert. A Magyar Turizmus Zrt. hétmilliárd forintos keretéből a dél-alföldi fürdők megismertetésére, népszerűsítésére idén húszmillió forintot szánnak. Az egyik készülő kiadvány újdonsága, hogy immár román nyelven is bemutatják a fürdőket – többek között a makói Hagymatikum fürdőt is.

Dr. Széll Sára makói főorvos két tanulmányát mutatta be a makói konferencián, amelyeket 50-75 éves, krónikus ízületi porckopásban szenvedő betegeken végzett el. Kutatása bizonyítja, hogy a makói gyógyvíz és -iszap hatására a fájdalom és a merevség komolyan visszaesett és ez a hatás tartós maradt. Hasonló eredményre jutott a mórahalmi termálvízzel végzett vizsgálatok során dr. Floszberger Péter. Ismét kiderült tehát, hogy mind a makói, mind a mórahalmi termálvíz alkalmas terápiás eszköz a reumatológiában.

A friss eredmények széles körű publikálásával abban bízhat mindkét érintett fürdő, hogy egyre több, panaszára enyhülést kereső ember keresi fel a következő időszakban. (promenad.hu)