Több mint húsz budapesti szállodaprojekt állt le

Több mint húsz szállodaprojektet állítottak le Budapesten a magasabb kockázat, így a turizmus visszaesése és a szállodai beruházások nehezebb átalakíthatósága miatt. A még átadás előtt álló 15 projektből 2009-ben várhatóan 600-700 hotelszobát adnak át, az átadásra kerülő szobák 87 százaléka a négycsillagos, 13 százaléka pedig az ötcsillagos kategóriába esik. A hoteleladások 2008-ban jelentősen visszaestek az … “Több mint húsz budapesti szállodaprojekt állt le” bővebben

Több mint húsz szállodaprojektet állítottak le Budapesten a magasabb kockázat, így a turizmus visszaesése és a szállodai beruházások nehezebb átalakíthatósága miatt. A még átadás előtt álló 15 projektből 2009-ben várhatóan 600-700 hotelszobát adnak át, az átadásra kerülő szobák 87 százaléka a négycsillagos, 13 százaléka pedig az ötcsillagos kategóriába esik.

A hoteleladások 2008-ban jelentősen visszaestek az egész világon, a legerősebb visszaesés tavaly az utolsó negyedévben történt, főleg a finanszírozási feltételek romlása miatt – olvasható a cég közleményében. A közlemény szerint – egy független elemzés állításai alapján – a közép-kelet-európai térség már a közeljövőben jóval előnyösebb lesz a hotelfejlesztés szempontjából, mint Nyugat-Európa.

Magyarországon is lelassultak a szállodafejlesztések, hiszen a válság hatására a finanszírozó bankok körültekintőbbek, óvatosabbak lettek – idézi a közlemény Lovro Adriennt, az Ablon nemzetközi ingatlanfejlesztő csoport ügyvezető igazgatóját.

Az Ablon szerint az ötcsillagos szállodák népszerűsége várhatóan csökkeni fog, és a szabadidős turizmus még hangsúlyosabban elmozdul a három- és négycsillagos szállodák irányába, így ezek könnyebben vészelhetik át a válságot. Az utazók költségérzékenysége miatt kisebb igény várható a szállodák által nyújtott extra szolgáltatásokra és a hangsúly inkább a szobák méretére, a kényelemre és a hotel elhelyezkedésére helyeződik át.

Az Ablon a Blaha Lujza téri Europeum tervezésén már a kezdeti fázis óta együtt dolgoznak a Marriott-tal. Felismerve a megváltozott piaci igényeket, a négycsillagos Marriott Courtyard szobáit az átlagos 16 m2-hez képest, többségében 19 m2-re tervezték. A Marriott szállodalánc a válság ellenére pozitívan ítéli meg a szállodaipar kilátásait, a következő négy évben az Europeumba tervezett szállodán kívül további 332 hotel megnyitását tervezi világszerte. (MTI)