Szaúd-Arábiában erkölcsszépségversenyt rendeznek

Szépségversenyre készülnek Szaúd-Arábiában: 15-25 év közötti nők indulhatnak rajta, ám utcai ruhában – azaz lefátyolozottan – így nemigen lehet látni sem arcukat, sem testüket, így az egész viadal külcsínverseny helyett inkább belbecsvetélkedő. Ezért is adják a szervezők a Morálszépe elnevezést rendezvényüknek, amely akár erkölcs- vagy lélekszépségverseny is lehetne. Az indulók abban versenyeznek, hogy melyikük elkötelezettebb … “Szaúd-Arábiában erkölcsszépségversenyt rendeznek” bővebben

Szépségversenyre készülnek Szaúd-Arábiában: 15-25 év közötti nők indulhatnak rajta, ám utcai ruhában – azaz lefátyolozottan – így nemigen lehet látni sem arcukat, sem testüket, így az egész viadal külcsínverseny helyett inkább belbecsvetélkedő.
Ezért is adják a szervezők a Morálszépe elnevezést rendezvényüknek, amely akár erkölcs- vagy lélekszépségverseny is lehetne. Az indulók abban versenyeznek, hogy melyikük elkötelezettebb a muszlim hit iránt és tiszteli jobban szüleit.

“A győztes nem szükségképpen lesz szép, mi a lélek és az erkölcs gyönyörűségével törődünk” – mondta a viadal meghonosítója, egy hölgy.
A start szombaton lesz, utána 10 hétig a mintegy 200 induló félrevonul és egyebek közt felfedezze bensője erejét. A versenyzők eltöltenek majd egy napot anyjukkal egy vidéki házban, hogy a zsűri – amely csakis nőkből áll – szemügyre vehesse, miként viselkednek szülőjükkel. Ezen a napon nem kell viselniük se fátylukat, se alakjukról mit sem eláruló, bő utcai ruhájukat, mivel csakis nők társaságában lesznek, és persze tévé sem közvetíti az “anyák napját” – sem.

A verseny már a második, tavaly is volt ilyen a sivatagi királyságban. Akkor 75-en indultak rajta, most csaknem háromszor annyian. Az erkölcs-szépségkirálynő csaknem 600 ezer forintnyi pénzjutalmat kap – és más díjakat -, két udvarhölgye pedig feleennyit.

A tavalyi győztes, egy 21 éves nő azt üzeni az idei indulóknak, hogy nem a győzelem a fontos, hanem az engedelmesség a szülőknek.

Az arab világban mindazonáltal vannak ennél “lazább”, a nyugatiakhoz hasonlóbb szépségversenyek is. Libanon a legliberálisobb, ott fürdőruhában – igaz, csupán egyrészesben (nem monokini értendő ezalatt) -, jelennek meg a versenyzők a zsűri és a közönség előtt.
(Forrás: MTI)