Romániában egyre nő az eladó hotelek száma

Óriási bukta van keleti szomszédunknál: az elmúlt hetekben húszra nőtt az eladó szállodák száma. Csak a tengerparton tíz közepes és kisebb hotel tulajdonosa volt kénytelen piacra dobni ingatlanát, de a fővárosban is van több ilyen épület és nem marad le Nagyszeben, Temesvár és Brassó sem. A tulajdonosok összesen 80 millió euróra tartják ingatlanaik értékét, persze, … “Romániában egyre nő az eladó hotelek száma” bővebben

Óriási bukta van keleti szomszédunknál: az elmúlt hetekben húszra nőtt az eladó szállodák száma. Csak a tengerparton tíz közepes és kisebb hotel tulajdonosa volt kénytelen piacra dobni ingatlanát, de a fővárosban is van több ilyen épület és nem marad le Nagyszeben, Temesvár és Brassó sem.

A tulajdonosok összesen 80 millió euróra tartják ingatlanaik értékét, persze, nagy kérdés, hogy lesz-e vevő, s igen, mennyivel alkudja le az árat. Az első negyedévben 26 százalékkal rosszabb volt a kihasználtság a romániai szállodaiparban, mint 2008 azonos időszakában, ráadásul az akciók sem hoztak eredményt, így le kellett vinni a szobaárakat is, ami méginkább csökkentette a bevételeket. Időközben sok hotel tulajdonosa nem tudta visszafizetni a hiteleket. E sok tényező pedig egyre többet arra késztetett, hogy eladja ingatlanát.

Köztük van például a spanyol NH Hotels is, amely fővárosi, négy csillagos egységétől akar megválni 16 millió euroért. A vállalatnak egyébként másutt sem nagyon ment Európában az első három hónapban, s a felhalmozdott problémák miatt úgy döntött: inkább eladja és visszabérli a hoteleket, a bevételt most 300 millió euróra becsüli. Persze mindig van kivétel, ilyen a Hilton.

Román lapok úgy tudják, hogy júniusban újabb tárgyalási fordulót tartanak Nicolae Minea üzletember és a Hilton hálózat képviselői arról, milyen feltételek mellett létesüljenek további Hilton hotelek az országban. Az üzletembernek most Nagyszebenben van egy ilyen egysége, ez hivatalosan éppen júniustól lesz a hálózat tagja. A tervek szerint Bukarestben nyitnának egy második házat, így a már működő Athénée Palace Hiltonnal együtt kettő üzemelne a román fővárosban.
(VG)