Római ezüstkincslelek Biatorbágyon

Mintegy 500 római ezüstpénz került elő abból a Biatorbágy közelében talált agyagkorsóból, melyet a szakemberek kedden bontottak ki a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) központi irodájának restaurátorműhelyében, Budapesten.

Mint Miklósity Szőke Mihály, a Biatorbágy és Törökbálint határában folytatott ásatás vezetője elmondta, a sajtó képviselőinek jelenlétében kibontott korsó 2008 novemberében került elő egy villagazdaság maradványainak feltárása során. A lelet érdekessége, hogy szinte pontosan egy évvel korábban néhány méternyire már találtak egy másik edényt, amely 247 ezüstpénzt, úgynevezett antoninianust rejtett.

Az érmék a rajtuk látható császárportrék tanúsága szerint III. Gordianus (238-244) és Gallienus (253-268) uralkodása között készültek; a kincs tulajdonosa viszonylag rövid idő, mintegy 20 év alatt gyűjtötte össze a két korsóban elrejtett, külön-külön is kisebb vagyonnal felérő pénzmennyiséget – tájékoztatott a régész.

Miklósity Szőke Mihály beszámolója szerint az elrejtés oka nagy valószínűséggel a Duna-Tisza közéről érkező szarmata lovasnép, a roxolánok 260 körüli nagy erejű támadása volt, amely jelentős pusztítással járt Pannonia provinciában; az érmék ekkor kerülhettek a földbe.

A két korsó közül a nehezebbet az év első felében érintetlenül állították ki a Magyar Nemzeti Múzeumban, ezután kerülhetett sor a felbontására – mondták el a műveletet végző szakemberek. Vida István numizmata és Döbrentey Szilvia restaurátor tájékoztatása szerint az edényből mintegy 500 érem került elő, közülük több cementálódott, összetapadt példány, így a pontos számot csak a várhatóan több hetet igénybe vevő tisztítás után lehet majd meghatározni.

Az előkerült leletek a tisztítás után a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményébe kerülnek.
(MTI)