Párizsban betiltották az Our Body című kiállítást

A preparált emberi testeket felvonultató Our Body című kiállítást betiltotta  egy párizsi bíró, aki szeméremsértőnek nevezte a tárlatot. Az ítélet egy új törvény alapján születet, amely azt szabályozza, hogy miként lehet bemutatni a holttesteket. A döntés arra késztetheti az összes francia múzeumot, hogy eltávolítsák kiállításaikról az emberi testeket és csontvázakat. A tárlat több megnyúzott tetem … “Párizsban betiltották az Our Body című kiállítást” bővebben

A preparált emberi testeket felvonultató Our Body című kiállítást betiltotta  egy párizsi bíró, aki szeméremsértőnek nevezte a tárlatot. Az ítélet egy új törvény alapján születet, amely azt szabályozza, hogy miként lehet bemutatni a holttesteket. A döntés arra késztetheti az összes francia múzeumot, hogy eltávolítsák kiállításaikról az emberi testeket és csontvázakat.
A tárlat több megnyúzott tetem segítségével mutatja be, hogyan működnek a különböző szervek. A testek konzerválásáról egy hosszadalmas eljárás, az úgynevezett plasztifikálás gondoskodik, amelynek során a testnedveket kivonják, majd folyékony szilikonnal töltik fel tetemeket. A Testek című kiállításnak számtalan verziója járja a világot, eddig mintegy 30 millió ember látta a furcsa tárlatot.

Francia emberi jogi csoportok ellenezték a kiállítást arra hivatkozva, hogy a névtelen holttestek kivégzett kínai áldozatoktól származhatnak. Két csoport a bírósághoz fordult, beadványukra hozta meg kedden Louis-Marie-Raingeard az ítéletét, amely szerint a kiállítás az emberi test lealacsonyítását jelenti.

“A törvény szerint a holttesteknek a temetőben a helye” – mutatott rá a bíró, aki napi 20 ezer eurós (5,9 millió forintos) bírsággal sújtja a szervezőket minden egyes további nyitvatartási napért. A testeket át kell adniuk a hatóságoknak – e téren minden nap késedelem a szervezőknek 50 ezer eurós (14,9 millió forintos) pénzbüntetést jelent.

“Megdöbbentettek a fejlemények” – mondta Pascal Bernardin francia szervező, aki fellebbezni kíván az ítélet ellen.
(MTI)