Nemzetközi repülőtér épülhet Brassó mellett

Már csak a banki jóváhagyás kell a közel 80 millió eurós kölcsön folyósításáról szóló hitelszerződéshez, és elkezdődhetnek a Brassó melletti Vidombákon (Ghimbav) a nemzetközi repülőtér építési munkálatai – írja a Krónika című kolozsvári napilap. Vidombák az egyik székelyföldi megye, Kovászna szinte bármelyik településéről egy óra alatt megközelíthető, és a másik székelyföldi megye, Hargita településhez is … “Nemzetközi repülőtér épülhet Brassó mellett” bővebben

Már csak a banki jóváhagyás kell a közel 80 millió eurós kölcsön folyósításáról szóló hitelszerződéshez, és elkezdődhetnek a Brassó melletti Vidombákon (Ghimbav) a nemzetközi repülőtér építési munkálatai – írja a Krónika című kolozsvári napilap. Vidombák az egyik székelyföldi megye, Kovászna szinte bármelyik településéről egy óra alatt megközelíthető, és a másik székelyföldi megye, Hargita településhez is közelebb esik, mint a nemzetközi repülőtérrel már rendelkező Marosvásárhely.

A lapnak nyilatkozva Kovács Attila, a Brassó Megyei Tanács alelnöke elmondta, hogy a Székelyföld gazdasági fellendüléséhez is elengedhetetlennek tartott légikikötő hiteligényéről az elmúlt héten Bécsben tárgyaltak a Brassó megyei közgyűlés vezetői, az Erste Bank technikai és gazdasági vezetői pedig már rá is bólintottak a kölcsön folyósítására, a hitelszerződés így csupán a felső vezetés aláírására vár.

A bukaresti Otopeni után Románia második legnagyobb repülőterének szánt légikikötő építését a kanadai Intelcan cégcsoport fogja elvégezni. A cég képviselői vállalták, hogy az általában 30 hónapos építkezést rendkívül feszes ütemben, 18 hónap alatt elvégzik. A munkálatokat az is sürgeti, hogy legtöbb négy és fél év múlva működnie kell a repülőtérnek, mivel ellenkező esetben az egyik földterület a megyei önkormányzat tulajdonából visszaszáll az államéba.

A vidombáki légikikötő építésével járó költségeket a megvalósíthatósági tanulmány valamivel több mint 100 millió euróra (2,8 milliárd forint) becsüli.

Megépülése után a tervek szerint a repülőtéren évente kétmillió utas fordul majd meg.
(MTI)