Makaó megelőzheti Las Vegast

Ha nem is viharos, de biztos fellendülés elé nézhet a szerencsejáték üzletág a kínai ellenőrzés alatt álló volt portugál gyarmat, Makaó kaszinóiban. Vele szemben viszont Las Vegas csak vergődik, részint az egész amerikai gazdaságot megülő válság, részint a kaotikus fejlesztések által kiváltott óriási túlkínálat miatt. Makaó jelenleg Hongkongéhoz hasonló, „különleges adminisztratív régió” (SAR – Special … “Makaó megelőzheti Las Vegast” bővebben

Ha nem is viharos, de biztos fellendülés elé nézhet a szerencsejáték üzletág a kínai ellenőrzés alatt álló volt portugál gyarmat, Makaó kaszinóiban. Vele szemben viszont Las Vegas csak vergődik, részint az egész amerikai gazdaságot megülő válság, részint a kaotikus fejlesztések által kiváltott óriási túlkínálat miatt.

Makaó jelenleg Hongkongéhoz hasonló, „különleges adminisztratív régió” (SAR – Special Adnimistrative Region) státuszt élvez Kínán belül. Az itteni szórakoztatóipari és szerencsejáték hálózat viszonylag csekély megrázkódtatásoknak lett kitéve a válság során, amit részint annak köszönheti, hogy az utóbbi évek gyors gazdasági fejlődésének maradványai még megvannak Kínában, ahonnan nagy számban érkeznek nyerési esélyeik kipróbálására játékos kedvű turisták.

A beutazók költekezési kedvét az is alátámasztja, hogy otthon máris érződik a masszív – 586 amerikai dollárnak megfelelő összegű – fiskális élénkítő csomag hatása. Kínában egyébként másutt tilos a szerencsejáték.

Makaó új kormányzóját júliusban iktatják hivatalába, tőle a helyi szórakoztatóipari érdekeltségek azt várják, hogy kijárja Pekingben a kínai beutazások könnyítését. Az adott viszonylatból tavaly a látogatók 51 százalékát fogadták.

A BNP Paribas ottani érdekeltségének szakértője szerint a területi egység egészében 6 százalék körüli növekedés várható 2010 során a szerencsejáték ipar bevételeiben. Mivel számos cégnek mind Makaó területén, mind Las Vegasban vannak érdekeltségei, ezért az ágazat szakemberei számítanak a jövedelmek bizonyos fokú „kannibalizálásával”.

A nevadai nagyváros – esetenként gigantikus – létesítményeinek kilátásait részben az rontja, hogy a már folyó beruházási tevékenység folytán még évekig növekedni fog a kínálat, főleg az „Álmok városa” néven ismert komplexum belépésével. További szempont az, hogy Makaóba többnyire csak egy napra ruccannak át a szórakozni vágyók, Las Vegasban viszont általában több napot kell eltölteniük a látogatóknak. Márpedig hosszabb kiruccanásokat a mostani gazdasági válság idején egyre kevesebben engedhetnek meg maguknak.
(VG)