Magyarországon a téli utazások döntő többsége belföldi turizmus

A téli utazások döntő többsége belföldi turizmus: a megkérdezettek kétharmada főként Magyarországon, 12 százalékuk elsősorban külföldön, további 23 százalékuk pedig itthon és külföldön is szokott üdülni – derül ki abból a március végi piackutatásból, amelyet a Szonda Ipsos 18-59 év közötti internetezők körében reprezentatív országos mintán végzett. Idén a téli utazók több mint fele, 56 … “Magyarországon a téli utazások döntő többsége belföldi turizmus” bővebben

A téli utazások döntő többsége belföldi turizmus: a megkérdezettek kétharmada főként Magyarországon, 12 százalékuk elsősorban külföldön, további 23 százalékuk pedig itthon és külföldön is szokott üdülni – derül ki abból a március végi piackutatásból, amelyet a Szonda Ipsos 18-59 év közötti internetezők körében reprezentatív országos mintán végzett.

Idén a téli utazók több mint fele, 56 százaléka nem volt üdülni. Többségük a válságot okolja ezért, a nem utazók majd kétharmada emiatt volt kénytelen elhalasztani utazását. Az idei télen nem utazók több mint harmada, 38 százaléka a pénzügyi-gazdasági helyzet miatt már eleve nem is tervezett üdülést. Voltak azonban, akik készültek erre, de anyagi nehézségeik miatt le kellett mondaniuk terveikről.

A megkérdezettek mintegy harmada évente egyszer, vagy ennél is ritkábban utazik télen üdülni; kétharmaduk főként Magyarországon pihen. A kikapcsolódó távollétek zöme 3-4 napos.

Az aktív korú, internet-hozzáféréssel rendelkező magyar lakosság harmada szokott a téli szezonban (is) üdülni. Jellemzően a férfiak, a diplomások, az egyedül élők, illetve gyermek nélküli párok, valamint a budapestiek és magasabb társadalmi státuszúak utaznak ebben az évszakban (is). A megkérdezettek közel fele, 45 százaléka kizárólag a nyári szezonban pihen otthonától távol, negyede, 23 százaléka pedig soha.

A téli szezonban (is) üdülők kétharmada évente egyszer vagy 2-3 évente, harmada pedig még ennél is ritkábban utazik. A télen utazók csupán 5 százaléka engedhet meg egy téli szezonon belül több üdülést.

A téli üdülések célja is elsősorban a szórakozás és a pihenés, sokan járnak ilyenkor is kirándulni, túrázni a hegyekbe, illetve más városokba, és egyre elterjedtebb az egészségmegőrzést szolgáló wellness-turizmus is a téli szezonban. A kifejezetten a téli sportok miatt utazók aránya 24 százalék.

A külföldi utaknál a legnépszerűbb célország Ausztria, amelynek fő vonzereje a síelés és a hegyvidéki üdülés.

Magyarországon a téli hónapokban a Mátra-Bükk vidéke vonzza leginkább a szórakozni, kikapcsolódni vágyókat, emellett sokan látogattak el termálfürdőkbe, wellnesz-üdülőközpontba. A hazai látnivalók közül közkedvelt még a Balaton és a Dunakanyar vidéke is.
(MTI)