Magyarország kulturális bemutatkozása Írországban

A Kulturális Turizmus Éve keretében, április 16-20. között került sor Magyarország, elsősorban Győr városának nagyszabású turisztikai és kulturális bemutatkozására Írországban, a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében. A gasztronómiai és kulturális rendezvény programját a Győri Balett produkciója színesítette, továbbá komolyzenei koncertekkel, gasztronómiai kóstolókkal és turisztikai információkkal várták az érdeklődőket Dublin és Galway városokban. A rendezvényt Dublin főpolgármestere … “Magyarország kulturális bemutatkozása Írországban” bővebben

A Kulturális Turizmus Éve keretében, április 16-20. között került sor Magyarország, elsősorban Győr városának nagyszabású turisztikai és kulturális bemutatkozására Írországban, a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében.

A gasztronómiai és kulturális rendezvény programját a Győri Balett produkciója színesítette, továbbá komolyzenei koncertekkel, gasztronómiai kóstolókkal és turisztikai információkkal várták az érdeklődőket Dublin és Galway városokban. A rendezvényt Dublin főpolgármestere nyitotta meg.

A magyar delegáció tagjai találkoznak Mary McAleese ír köztársasági elnökkel, Martin Cullen művészeti, sport- és idegenforgalmi miniszterrel, valamint Eamon O Cuiv közösségi és vidékügyi miniszterrel, tárgyalásokat folytattak az ír turisztikai hivatal, a Tourism Ireland vezetőivel, vasárnap pedig látogatást tettnek a dublini érseknél, Írország prímásánál.

A rendezvény célja az Írország és Magyarország között évszázadok óta meglévő kulturális-szakrális kapcsolat ápolása, az együttműködés erősítése és a Magyarországra irányuló vallási turizmus fellendítése.

A három város – Győr-Dublin-Galway – neve a történelem során, a győri Könnyező Szűzanya-kegykép története kapcsán fonódott össze. A győri Bazilikában található kegyképet ugyanis 1653-ban Walter Lynch püspök, a katolikusok üldözése elől menekülve hozta el Galway városából. A kép a legenda szerint 1697. március 17-én, Szent Patrik, Írország védőszentje ünnepén vérrel könnyezett, azóta a kegykép körül kultusz alakult ki hazánkban. A galway-i Szent Miklós templomban  április 18-án a győri művészek is fellépttek.