Magyar Fürdővárosok Szövetsége Hévízen ülésezett

A gyógyfürdővel rendelkező települések érdekeinek hathatósabb képviseletéért 16 évvel ezelőtt, 27 alapító taggal Gyulán hívták életre a Magyar Fürdővárosok Szövetségét (MFVSZ). A szövetség a hévízi városháza dísztermében tartotta soros közgyűlését.A közgyűlésen Vértes Árpád elnök számolt be a szövetség feladatellátásáról. Szólt a müncheni, budapesti, kecskeméti, zalaegerszegi kiállításokon és szakvásárokon való együttes megjelenés előnyeiről, új közös kiadványok … “Magyar Fürdővárosok Szövetsége Hévízen ülésezett” bővebben

A gyógyfürdővel rendelkező települések érdekeinek hathatósabb képviseletéért 16 évvel ezelőtt, 27 alapító taggal Gyulán hívták életre a Magyar Fürdővárosok Szövetségét (MFVSZ). A szövetség a hévízi városháza dísztermében tartotta soros közgyűlését.A közgyűlésen Vértes Árpád elnök számolt be a szövetség feladatellátásáról. Szólt a müncheni, budapesti, kecskeméti, zalaegerszegi kiállításokon és szakvásárokon való együttes megjelenés előnyeiről, új közös kiadványok nyomtatásáról, egy közös weblap elkészítésének szükségességéről, illetve a pályázatok figyelemmel kísérésének fontosságáról.

Míg a fürdők szakmai tömörülését a jól működő Magyar Fürdőszövetség jeleníti meg, addig a Magyar Balneológiai Társasággal is jó együttműködést kialakító MFVSZ elsősorban az önkormányzati, közigazgatási, tulajdonosi, gyógyturizmus szervezési szerepkörből fakadó feladatkörre épített – foglalta össze Szabó Zoltán, az FMVSZ-titkára, aki szerint a tagönkormányzatok stratégiai szerepet töltenek be a gyógyvízhasznosításban, és nélkülük nem fejleszthető a gyógy-idegenforgalom.

A termálturizmus bel- és külföldi népszerűsítésével együtt járó munkát egy 11 tagú elnökség irányítja, akik a közgyűlést megelőzően tartották ülésüket. A fürdőüzemeltetési tapasztalatok cseréjére, a stratégiai célok felvázolására, az európai hírű magyar fürdőkultúra propagálására, az egyes tagtelepülések már meglévő kapcsolatrendszerében meglévő előnyök kiaknázására is jó lehetőséget kínáló közgyűlésen a nyilvántartásba vett 40 tag több mint fele megjelent.

A házigazda gyógyfürdőtelepülés polgármestere bemutatta a közbiztonságáról, csinos közterületeiről hírnevet és rangot szerzett Hévíz értékeit, az önkormányzat gyógy-idegenforgalom fejlesztése terén végzett példaértékű tevékenységét.

Dr. Hegedűs Lajos, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Kht. ügyvezető igazgatója vázolta a nettó 3 milliárd éves árbevételből működő társaság eredményességét. Az ügyvezető igazgató felsorolta a küszöbön álló, zömében pályázati támogatások segítségével megvalósítandó fejlesztéseket, beruházásokat, melyek befejeztével Hévízfürdő elnyeri méltó helyét és rangját az európai és a világon található termálfürdők között.

Dr. Kovács Miklós turisztikai szakállamtitkár vetített képes előadásában a világgazdasági válság turizmusra gyakorolt hatásait elemezte. Mint mondta, a hazánkban nyilvántartott kereskedelmi szálláshelyeken az év első két hónapjában 1,6 millió, ebből 880 ezer belföldi vendég fordult meg. Közel 11 százalékkal kevesebben vendégeskedtek nálunk, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A Nyugat-Dunántúl vendégforgalma az esztendő első két hónapjában a válság hatására sem csökkent érzékelhetően. A vendégek száma itt 3, a vendégéjszakák száma 0,3 százalékkal apadt. Mint elhangzott: a következő négy évben 60 milliárd forint támogatás felhasználásával 45 honi fürdőfejlesztés valósulhat meg, köztük a hévízi, a büki és a zalakarosi kiemelt projekt. Hét régióban, magas támogatási intenzitás mellett, 3,8 milliárd forint ún. TDM-pályázatokhoz kapcsolódó pénz is kiosztásra kerül.

A közgyűlés – Gyula város képviselőjének javaslatára – megszavazta egy gyógy-idegenforgalmi szakértőkből álló, a politikai pártoktól egyenlő távolságot tartó, hatékony lobbi erő kifejtésére képes munkacsoport felállítását, akik a mindenkori kormánynak útmutatást, programjavaslatot adnak azért, hogy a törvényalkotók a gyógy-idegenforgalomból élő települések érdekeire is jobban odafigyeljenek. A szövetség, a közgyűlésen tagjai közé fogadta Orosházát, Marcalit, Jászapátit és Kehidakustányt. (ÖNkorNET)