KSH: kevesebb a turista

Csökkent 19, illetve 11 százalékkal a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi és a belföldi vendégek száma január-márciusban, a vendégéjszakáké 17, illetve 12 százalékkal esett vissza, a szálláshelyek árbevétele pedig folyó áron 12 százalékkal mérséklődött a bázishoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-vel. A közlemény szerint az első három hónapban 622 ezer … “KSH: kevesebb a turista” bővebben

Csökkent 19, illetve 11 százalékkal a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi és a belföldi vendégek száma január-márciusban, a vendégéjszakáké 17, illetve 12 százalékkal esett vissza, a szálláshelyek árbevétele pedig folyó áron 12 százalékkal mérséklődött a bázishoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint az első három hónapban 622 ezer belföldi vendéget és 1,359 millió vendégéjszakát regisztráltak, ami 11 és 12 százalékkal kisebb a tavalyinál. Az első negyedévben 458 ezer külföldi vendég 1,236 millió vendégéjszakát töltött el, a vendégek száma 19, a vendégéjszakáké 17 százalékkal csökkent.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 33,7 százalékos volt, a legnagyobb, 49,7 százalékos mutatót a gyógyszállodáknál mérte a KSH, de e hotelek kihasználtsága is 10 százalékponttal elmaradt a 2008-ban mérttől. A kereskedelmi szálláshelyek összesen 40 milliárd forint bruttó árbevételt értek el a megfigyelt időszakban, ezen belül a szállásdíj bevétel 21 milliárd forint volt. Az összes bevétel folyó áron 12 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Az idén az első két hónapban a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi vendégek száma 19, a belföldieké 9 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, a szálláshelyek árbevétele folyó áron 11 százalékkal mérséklődött. Tavaly január-márciusban a kereskedelmi szálláshelyek bruttó bevétele az előző év azonos időszakához képest folyó áron 3,2 százalékkal emelkedett.

Az idén az első negyedévben az öt legjelentősebb küldő ország közül háromból – Németország, Románia, Nagy-Britannia – visszaesett a venfégek száma, míg Ausztria és Olaszország esetében a forgalom csekély mértékben meghaladta a 2008-ban mért értéket. Nagy-Britannia esetében 35 százalékos visszaesést regisztráltak a kereskedelmi szálláshelyek. Az első negyedévben az amerikai országok – Amerikai Egyesült Államok, Kanada és egyéb amerikai országok – vendégforgalma 38 százalékkal esett vissza. Az Amerikai Egyesült Államokból érkező vendégek 40 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken.

A külföldivendég-forgalom 91 százalékát realizáló szállodákban minden kategóriában mérséklődött az eltöltött vendégéjszakák száma. A KSH adatai szerint az idén január-márciusban a belföldivendég-forgalom 77 százalékát fogadó szállodákban 12 százalékkal visszaesett az éjszakák száma az előző évhez viszonyítva. A belföldi vendégek körében szintén népszerű, a vendégéjszakák 14 százalékát regisztráló panziók esetében 19 százalékos mérséklődést mért a KSH. A kereskedelmi szálláshelyekre érkező vendégek többsége egyénileg foglalta le szállását, mindössze 27 százalékuk vette igénybe az utazási irodák segítségét. Az elektronikus úton bonyolított szállásfoglalás egyre jelentősebb, január-márciusban 30 százalékos volt.

A vizsgált időszakban a Balatonon és Budapesten eltöltött vendégéjszakák száma január-márciusban 13, illetve 22 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 14.829 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó bruttó árbevétel (REVPAR) pedig 5.003 forint volt. Tavaly ugyanez az érték 14.521, illetve 5.701 forint volt. A KSH szerint az egy kiadható szobára jutó bruttó árbevétel jelentős csökkenését a szállodák szobakapacitás-kihasználtságának 6 százalékpontos visszaesése is befolyásolta. Bár 2009 első három hónapjában a forintárfolyam gyenge volt, a szállodai vendégéjszakák jelentős csökkenésének következtében a bevételi adatok is mérséklődtek.

A kereskedelmi vendéglátóhelyek az év első két hónapjában 76 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ami folyó áron 9 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszaki értékétől. A szálláshely- és vendéglátó-szolgáltatások 2009. január-márciusra számított árindexe 5,7 százalékos növekedést jelzett az egy évvel korábbi szinthez képest.

A KSH adatai alapján március 31-én az országban működő kereskedelmi szálláshelyek száma 1.893 volt, ezen belül a 745 szálloda 44 ezer szobával, 859 panzió 10 ezer szobával működött. Az egyéb szálláshelyek száma (turistaszálló, ifjúsági szálló, üdülőház és kemping) 289 volt. A szálláshely-szolgáltatást nyújtó, több ágazatban működő vállalkozások a szálláshelyeken márciusban közvetlenül közel 26 ezer főt foglalkoztattak.
(MTI Eco)