Kelet-közép-európai országok versenyfutása a turistákért

Reklámakciókkal, adókedvezményekkel és az árak csökkentésével igyekeznek megtartani Kelet- és Közép-Európa országai a válság közepette a külföldi turistákat. Horvátország és Montenegró számára különösen nagy a tét: náluk a GDP 20-25 százaléka az idegenforgalomból származik. Horvátországban tavaly rekordszintű, több mint hétmilliárd eurós bevételt hozott az idegenforgalom, 2009-ben azonban a gazdasági válság miatt 5-20 százalékos csökkenésre számítanak. … “Kelet-közép-európai országok versenyfutása a turistákért” bővebben

Reklámakciókkal, adókedvezményekkel és az árak csökkentésével igyekeznek megtartani Kelet- és Közép-Európa országai a válság közepette a külföldi turistákat. Horvátország és Montenegró számára különösen nagy a tét: náluk a GDP 20-25 százaléka az idegenforgalomból származik.
Horvátországban tavaly rekordszintű, több mint hétmilliárd eurós bevételt hozott az idegenforgalom, 2009-ben azonban a gazdasági válság miatt 5-20 százalékos csökkenésre számítanak. A kormány attól tart, hogy az idegenforgalom nagyobb viszszaesése esetén a büdzsében szereplő 2 helyett akár 4 százalékkal is csökkenhet a GDP.

Ennek megakadályozására azt tervezik, hogy a nyári szezonra feloldják a vízumkényszert Oroszországgal és Ukrajnával, sőt esetleg Kínával, Indiával és más ázsiai országokkal szemben is. A szállodák és éttermek helyzetét a helyi idegenforgalmi adók csökkentésével igyekeznek javítani, és 2010-ben az áfa csökkentése is szóba jöhet.

Bulgária is feni a fogát az orosz turistákra, ezért szóba került, hogy ha nem is függesztik fel velük szemben a vízumkényszert, a szófiai kormány átvállalja a vízum díját. Bulgáriába a téli szezonban 15-20 százalékkal kevesebb külföldi jött, mint egy évvel korábban, és a nyáron még nagyobb csökkenéstől tartanak. Ennek dacára a bolgár kormány hosszú távú idegenforgalmi stratégiájában dinamikus növekedés szerepel. A bevételeknek 2008-2013 között 2,5 milliárdról 7,9 milliárd euróra kellene emelkedniük, és az országnak a kulturális, vidéki, golf-, vadász- és gyógy-idegenforgalom terén is nagyhatalommá kellene válnia.

Montenegró terveiben szintén kulcsszerepet játszik a minőségi vendégkör megnyerése, ez megkülönböztethetné az országot a tömegturizmusra építő horvát szomszédoktól. Predrag Nenezic idegenforgalmi miniszter ezért helytelennek tartja, hogy a szállodák és éttermek 10-30 százalékos árcsökkentésekkel igyekeznek túlélni a válságot. A határokon azzal igyekeznek kiszűrni a „fapados” turistákat, hogy az autókat átkutatják, és legfeljebb egy napra való élelmiszerkészlet behozatalát engedélyezik.

Magyarországon az állami turizmusösztönzés csekély büdzséből gazdálkodik. Niklai Ákos, a Magyar Turizmus Zrt. elnöke úgy látja, a jelenlegi kereten felül mintegy 4 milliárd forintra lenne szüksége a társaságnak a valóban hatékony „válságkezelő” marketingprogramhoz. A cég tavaly 5 milliárd forintot költhetett saját szervezetének fenntartására, valamint marketingtevékenységre. 2009-re 4,6 milliárd forintra szűkült ez a büdzsé, ám a gyenge forintárfolyam miatt 25-30 százalékkal kevesebbet költhetnek. Többletforrás bevonásáról egyelőre terv sincs. Az MT Zrt. igazgatósága jövő héten ülésezik a 2009-es marketingterv esetleges módosításáról.

Budapesten szolgáltatók, szövetségek fogtak össze egy közös, májustól júliusig tartó fővárosi promócióra. A BTH Turisztikai Szolgáltató Kht., a Magyar Szállodaszövetség és a Magyar Turizmus Zrt. 50-50 millió forinttal járul hozzá az így összesen 150 millió forint költségvetésű akcióhoz. Ennek keretében Budapestet pezsgő, fiatalos desztinációként mutatják be a főváros számára kiemelt célpiacokon.

A beutazóturizmust segítő intézkedések

Horvátország: felfüggesztik a vízumkényszert egyes országokkal szemben, csökkentik a vendéglátó-ipari szektor adóterheitMontenegró: a minőségi turizmusra összpontosítanak, új beruházásokra írnak ki pályázatokat

Görögország: másfélszeresére emelik az idegenforgalmi reklámkiadásokat, csökkentik a vendéglátó-ipari szektor adóterheit

Törökország: 80 országra kiterjedő reklámkampányt indítanak

Románia: 75 millió eurós kampánnyal új reklámszlogent vezetnek be, belföldi üdülési csekk bevezetését fontolgatják

Bulgária: bel- és külföldi reklámkampányokat indítanak, ingyenessé teszik az orosz turisták számára a vízumot

Csehország: Prága városa 80 millió koronás reklámkampányt indít.
(vgo)