Kárpátalja turizmus: védelem a Nárciszok Völgyének

Kárpátalján bivalyok betelepítésével készülnek megóvni a pusztulástól a Huszt melletti Nárciszok Völgyét. A ritkaságszámba menő, keskenylevelű nárcisz élőhelyéül szolgáló Nárciszok Völgyének a kiterjedése eredetileg 257 hektár volt, de a terület a fűzcserje terjedése miatt évente egy hektárnyival zsugorodik. A rendszerint május elején virágzó nárciszmezőt, amely Kárpátalja egyik legnevezetesebb természeti látványossága, a Kárpáti Bioszféra Védett Terület … “Kárpátalja turizmus: védelem a Nárciszok Völgyének” bővebben

Kárpátalján bivalyok betelepítésével készülnek megóvni a pusztulástól a Huszt melletti Nárciszok Völgyét. A ritkaságszámba menő, keskenylevelű nárcisz élőhelyéül szolgáló Nárciszok Völgyének a kiterjedése eredetileg 257 hektár volt, de a terület a fűzcserje terjedése miatt évente egy hektárnyival zsugorodik.

A rendszerint május elején virágzó nárciszmezőt, amely Kárpátalja egyik legnevezetesebb természeti látványossága, a Kárpáti Bioszféra Védett Terület szakemberei bivalyok betelepítésével szeretnék megóvni a pusztulástól oly módon, hogy az állatokkal lelegeltetik a növények elől a nedvességet elszívó cserjét – írta az ungvári ua-reporter.com internetes hírportál.

A cikk szerint a Nárciszok Völgye számára egy német természetvédelmi alapítvány tízezer eurós támogatásával húsz, a Kárpátokban honos állatot vásárolnak Kárpátalján és a közeli, romániai Máramarosszigeten. A bivalytelep megépítését és fenntartását a védett terület vállalta magára.

Mint Fegyir Hamor, a Kárpáti Bioszféra Védett Terület igazgatója a hírportálnak elmondta, a projekttel két legyet szeretnének ütni egy csapásra: megóvni a ritka növényeket és hozzájárulni a kárpátaljai bivalypopuláció helyreállításához. A szakember szerint a kísérlethez az ötletet a magyarországi Hortobágyi Nemzeti Parktól lesték el, ahol szintén bivalycsordát legeltetnek.
(Kárpátinfo.net)