Karantén a hongkongi Metropark Hotelben

Egy mexikói turista révén már Kínába is betört a A/H1N1 vírus. A Metropark hotel 300 vendégét karantén alá helyezték, a mexikói járatokat törölték. Egyelőre tíz megerősített halálos áldozata van a disznókórnak. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) friss jelentése szerint az A/N1H1 vírust már tizenhárom országban azonosították. A disznókór 10 halálos áldozatot szedett Mexikóban és az … “Karantén a hongkongi Metropark Hotelben” bővebben

Egy mexikói turista révén már Kínába is betört a A/H1N1 vírus. A Metropark hotel 300 vendégét karantén alá helyezték, a mexikói járatokat törölték. Egyelőre tíz megerősített halálos áldozata van a disznókórnak.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) friss jelentése szerint az A/N1H1 vírust már tizenhárom országban azonosították. A disznókór 10 halálos áldozatot szedett Mexikóban és az Egyesült Államokban, a fertőzőttek száma világszerte megközelítheti a 370-et. Egy mexikói turista révén péntekre Kínába is betette a lábát a betegség.

A Wall Street Journal értesülése szerint a hongkongi Metropark Hotel 300 vendégét és személyzetét karantén alá helyezték pénteken. A vesztegzár a hivatalos közlemények szerint hét napig tart majd, a megfigyelteket ezalatt egy az influenza megelőzésére használt gyógyszerrel kezelik. Kelet-Ázsiában most először azonosították a sertésinfluenzát.

A hongkongi hatóságok mindent megtesznek a 2003-as SARS-járványhoz hasonló pusztítás elkerülése érdekében, így attól sem riadnak vissza, hogy vesztegzárral fékezzék meg a vírus továbbterjedését. Az atípusos tüdőgyulladás a hivatalos adatok szerint 299 ember halálát okozta 2003-ban. Akkor a hongkongi Metropole hotelig követték vissza utólag a vírus útját, ami alapján kiderült: ha időben azonosítják, talán megfékezhető lett volna a SARS-járvány.

A WHO péntek még úgy vélte, a határok lezárására továbbra sincs szükség, utazási korlátok bevezetése elhamarkodott volna. Az Egészségügyi Világszervezet továbbra is az ötös fokozatú vírusriasztást tartja érvényben; a WHO ezzel egy küszöbön álló járványa figyelmeztet, de tényleges pandémiumról még nem beszél. A hatos, legsúlyosabb fokozat egész régiókat, vagy akár a teljes Földet sújtó járványt jelöl.

Mexikóban, a járvány epicentrumában öt napra bezárták a boltokat, a hatóságok az üzleti tevékenység korlátozása révén próbálják a vírus terjedését megakadályozni. Becslések szerint közel 160 ember halálát és több ezer ember megbetegedést okozta eddig a sertésinfluenza, bár a hivatalos adatok mindössze 156 fertőzőttről és kilenc halottról szólnak.

A MarketWatch szerint a Roche és a GlaxoSmithKline influenza elleni gyógyszerei hatékonyak lehetnek a megbetegedések kezelésében, amennyiben azokat a fertőzés korai stádiumában adminisztrálják. Ennek ellenére az Egyesült Államokban egy új vakcina kifejlesztése is megkezdődött, a kormányzat 251 millió dollár értékben halmozna fel készleteket. A várakozások szerint kora őszre rendelkezésre állna az új oltóanyag, hat hónap alatt 600 millió dózis legyártását tervezik.
(Napi.hu)