Jelentősen visszaeshet a falusi turizmus

Jelentősen visszaeshet a falusi turizmus, ha a kormány tervei szerint megszüntetik jövőre a falusi vendéglátók adókedvezményeit – mondta Pintérné Kanyó Judit, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) alelnöke. Hozzátette: a javaslat szerint 2010. január 1-től megszűnne a jelenleg érvényben lévő évi 800 ezer forintos adókedvezmény a vendéglátási tevékenységre. Ezen túlmenően nem járna az úgynevezett … “Jelentősen visszaeshet a falusi turizmus” bővebben

Jelentősen visszaeshet a falusi turizmus, ha a kormány tervei szerint megszüntetik jövőre a falusi vendéglátók adókedvezményeit – mondta Pintérné Kanyó Judit, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) alelnöke. Hozzátette: a javaslat szerint 2010. január 1-től megszűnne a jelenleg érvényben lévő évi 800 ezer forintos adókedvezmény a vendéglátási tevékenységre.

Ezen túlmenően nem járna az úgynevezett vendégasztal utáni 400 ezer forintos adó kedvezmény sem. A FATOSZ alelnöke szerint mindez súlyosan érinti azokat a vidéken élő gazdálkodókat, akik a falusi turizmust általában kiegészítő tevékenységként végzik a mezőgazdasági termelés mellett. A szövetség adatai szerint mintegy 1.700 falusi vendéglátással foglalkozó vendégház működik Magyarországon.

A falusi turizmus a magyar turisztikai piacból az alelnök becslése szerint mintegy 5 százalékkal részesedik. A magyar turisztikai ágazat árbevétele évente mintegy 1.000 milliárd forint.

Pintérné Kanyó Judit ellentmondásosnak tartja azt is, hogy miközben a kormány a gazdasági válság miatt meg akarja vonni az adókedvezményt a vidéki vendéglátóktól, addig az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében ugyanezt a tevékenységet erőteljesen ösztönzi.
(MTI)