Árcsökkenés Közép-Európa szállodáiban

Bukarestben esett a legtöbbet a foglaltság, Budapesten a legolcsóbbak a hotelszobák. A hotelek teljesítménye a kelet-közép-európai régió fővárosaiban 2008 nyara óta gyengélkedik. 2009 első negyedévében a szállodai foglaltság és az átlagos napi szobaár (ADR -average daily rate) tovább csökkent – hangzott el a CB Richard Ellis Hotels regionális szállodapiaci tájékoztatóján. A bécsi szállodai szobák foglaltsága … “Árcsökkenés Közép-Európa szállodáiban” bővebben

Bukarestben esett a legtöbbet a foglaltság, Budapesten a legolcsóbbak a hotelszobák.

A hotelek teljesítménye a kelet-közép-európai régió fővárosaiban 2008 nyara óta gyengélkedik. 2009 első negyedévében a szállodai foglaltság és az átlagos napi szobaár (ADR -average daily rate) tovább csökkent – hangzott el a CB Richard Ellis Hotels regionális szállodapiaci tájékoztatóján.

A bécsi szállodai szobák foglaltsága az első negyedévben 12,6 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbi szintnél. A visszaeséshez jelentősen hozzájárult a bécsi repülőtér érkezési forgalmának a tavalyi év azonos időszakához viszonyított 14,8 százalékos csökkenése. Spanyolországból, az Egyesült Államokból és Olaszországból jóval kevesebben látogattak az osztrák fővárosba, ám még így is Bécs szállodapiaca szenvedte el a legkisebb visszaesést a régióban.

Az egy szobára jutó bevétel (RevPAR, Revenue per Available Room) csökkenése a hotelláncok egységei estében jelentősebb volt, mint a piac egészét tekintve. „Ahogy a hamarosan beköszöntő nyári szezonban a turisták száma nő, várhatóan a hotelláncok teljesítménye is javul, mert profitálhatnak márkanevükből és bevétel-menedzsment rendszereik erősségéből.” – mondta Martin Thom, a CBRE Hotels közép-kelet-európai társigazgatója.

Pozsonyban, Budapesten és Prágában a szobák foglaltsága 2009 első negyedévében több mint 20 százalékkal esett vissza 2008 első negyedévéhez képest (Pozsony -25,8%, Budapest -24,1% és Prága -22,9%). A pozsonyi reptér utasforgalma 30 százalékkal csökkent 2009 első három hónapjában, a prágai hotelek pedig az Egyesült Királyságból és az Egyesült Államokból magáncélból érkező vendégek jelentős elmaradásáról számoltak be. Hasonlóképp, az átlagos napi szobaár mindhárom közép-európai fővárosban csökkent 2009 elején.

„A szállodák kevesebb látogatót tudnak elérni, akik mindemellett – akár üzleti, akár magáncélból utaznak – egyre ár-érzékenyebbek. A kínálat ezekben a városokban tovább nő, így a szobaárak csökkenése nem meglepő.” – világított rá a CBRE Hotels vezetője.

A legjelentősebb szobaár-csökkenés 2009 első negyedévében Varsóban (-21,6%) és Bukarestben (-23,6%) volt tapasztalható. Mindkét városban a nemzeti valuták nagyot gyengültek a dollárhoz és az euróhoz viszonyítva. A legnagyobb foglaltság-visszaesést a régióban Bukarest szenvedte el: 2008 első negyedévéhez képest 26,4 százalékkal kevesebben foglaltak hotelszobát a román fővárosban.

Konthur Adrienne, a CB Richard Ellis magyarországi ügyvezetője hozzátette: „Amint arról a CBRE már korábban is beszámolt, 2009 és 2010 során számos új, minőségi szállodával bővül a fővárosi hotelpiac. Nyáron például az egykori Úttörő Áruház helyén, a CBRE által képviselt Kossuth Lajos utcai First Site hotel és irodakomplexumban nyílik négycsillagos Eurostars Hotel.”
(Forrás: cbre.hu)