Ismét drágább a négynapos sztrádamatrica

A nyári turisztikai időszak kezdetével, május 1-jétől a négynapos autópálya-matricák ára 1170 forintról 1530 forintra emelkedett. A magasabb árak 2009. szeptember 30-ig maradnak érvényben, utána ismét a csökkentett díjat kell fizetni az e-matricákért.

Más országok és külföldi autópálya-társaságok gyakorlatához hasonlóan a D1-es kategóriában vásárolható négynapos e-matricákat szezononként Magyarországon is eltérő áron lehet megvásárolni. A nyári hónapokban jelentősen emelkedik az autópályák forgalma, ami részben a hazánkba látogató külföldieknek, részben pedig a belföldi turizmus élénkülésének köszönhető.

A négynapos e-matricák szezonális díjemeléséből származó többletbevétel egyrészt a megnövekedett forgalom okozta nagyobb üzemeltetési és fenntartási költségek fedezésére szolgál, másrészt ennek segítségével tartható fenn a turisztikai szezonon kívül érvényes kedvezményes árszint. Az áremelés az úgynevezett virtuális matricavásárlási lehetőségekre (internet, SMS, telefonhívás, mobiltelefon + bankkártya) és a motoros e-matricákra is vonatkozik.

A kétkerekű járművek tulajdonosai 2008. január 1-jétől fél áron vásárolhatják meg a D1 kategóriás négynapos e-matricát, amely május 1-jétől 585 forint helyett 765 forintba kerül. A motoros úthasználati jogosultságot a megszokott módon, tehát az ÁAK Zrt. ügyfélszolgálati irodáin, viszonteladói hálózatán, illetve az ismert virtuális értékesítési csatornákon (internet, SMS, telefonhívás, bankkártyás fizetés) keresztül lehet megváltani.

Az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. az autópálya-matricák értékesítését 2006. január 1. óta a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) megbízása alapján végzi. A matrica- és pótdíjbevételek a KKK által üzemeltetett Útpénztár költségvetésének bevételi oldalát erősítik, így azokat a közúthálózat üzemeltetésére és fenntartására fordítják. Az úthasználati jogosultság ellenőrzéséért 2009. január 1-jétől a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) felelős.

Az ÁAK Zrt. az NKH megbízása alapján továbbra is működteti a mobilkamerás és a fixkamerás rendszert, míg a mobilcsoportos és tereléses ellenőrzéseket már az NKH végzi. Ezen változásokkal együtt és a korábbi gyakorlatnak megfelelően az autósok idén nyáron is a teljes magyarországi autópálya-hálózaton és a díjas főútvonalakon (itt csak a D2, D3, D4 díjkategóriákba tartozó járművek) számíthatnak ellenőrzésre. Az ÁAK Zrt. felhívja a figyelmet a vonatkozó jogszabályi előírásra, amely szerint a díjköteles autópályaszakaszokat csak érvényes e-matricával lehet igénybe venni, tehát azt már a pályára való felhajtás előtt meg kell vásárolni.

Fontos tudnivaló továbbá, hogy az e-matricát személyesen vásárlók az aláírásukkal, az SMS-ben vásárlók pedig a válaszüzenetükkel igazolják az adatok (rendszám, díjkategória, érvényesség kezdete) hitelességét, ezért a hitelesítés előtt fontos ezeket alaposan ellenőrizni.
(VG)