Horvát-magyar turisztikai találkozó a gazdasági válság turizmusra gyakorolt hatásainak ellensúlyozására bevezetett intézkedésekről

A gazdasági válság turizmusra gyakorolt hatásainak ellensúlyozására bevezetett intézkedésekről is tárgyaltak 2009. szeptember 22-én a Magyar-Horvát Turisztikai Vegyes Bizottság hetedik ülésén a horvátországi Szentgyörváron (Durdevac). A találkozón a felek pozitívan értékelték a két ország turisztikai kapcsolatainak fejlődését, és a nemzetközi szervezetekben megvalósított szoros együttműködést. Kiemelt jelentőségűnek tartották a regionális, határ menti kapcsolatok ápolását, illetve továbbfejlesztését … “Horvát-magyar turisztikai találkozó a gazdasági válság turizmusra gyakorolt hatásainak ellensúlyozására bevezetett intézkedésekről” bővebben

A gazdasági válság turizmusra gyakorolt hatásainak ellensúlyozására bevezetett intézkedésekről is tárgyaltak 2009. szeptember 22-én a Magyar-Horvát Turisztikai Vegyes Bizottság hetedik ülésén a horvátországi Szentgyörváron (Durdevac).


A találkozón a felek pozitívan értékelték a két ország turisztikai kapcsolatainak fejlődését, és a nemzetközi szervezetekben megvalósított szoros együttműködést. Kiemelt jelentőségűnek tartották a regionális, határ menti kapcsolatok ápolását, illetve továbbfejlesztését – közölte az Önkormányzati Minisztérium kedden.

Az ülésen nagy érdeklődés övezte a magyar-horvát határtérség számára lehívható pályázati forrásokról (IPA program) szóló előadást, csakúgy, mint az Európai Bizottság által életre hívott EDEN (European Destinations of Excellece – Kiváló európai desztinációk) díj nyertes pályázóinak bemutatkozását. Az ülésen részt vettek a két ország marketingszervezeteinek képviselői is, akik a turistaforgalom növelésének lehetőségeiről egyeztettek.

A magyar delegációt Kovács Miklós, az Önkormányzati Minisztérium turisztikai szakállamtitkára, a horvát delegációt Zelimir Kramaric, a Turisztikai Minisztérium turizmuspolitikáért és nemzetközi együttműködésért felelős igazgatója vezette.

A Horvát Idegenforgalmi Közösség adatai szerint az idei első nyolc hónap alatt 284 ezer magyar vendég 1,5 millió éjszakát töltött Horvátországban. Ezzel a kilencedik legjelentősebb küldő államnak számít Magyarország, amelyet megelőz például Lengyelország, Szlovákia ,vagy Hollandia.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az idén az első félévben 458 ezer horvát látogató érkezett Magyarországra, ez 0,4 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest.

Forrás: MTI