Görögországi nyaralás: nem lesz tolongás

A gazdasági válság és az ősz óta fel-fellángoló zavargások miatt a külföldi vendégek számának jelentős csökkenésével számolnak az idén a görög idegenforgalomban. Geraszimosz Fokasz, a görög szállodai kamara elnöke szerint a legrosszabb forgatókönyvnek tekinthető tízszázalékos visszaesés 50 ezer álláshely megszűnését okozná, és közel két százalékpontot hasítana le a GDP-ből. Vannak azonban olyan szakemberek is, akik … “Görögországi nyaralás: nem lesz tolongás” bővebben

A gazdasági válság és az ősz óta fel-fellángoló zavargások miatt a külföldi vendégek számának jelentős csökkenésével számolnak az idén a görög idegenforgalomban.

Geraszimosz Fokasz, a görög szállodai kamara elnöke szerint a legrosszabb forgatókönyvnek tekinthető tízszázalékos visszaesés 50 ezer álláshely megszűnését okozná, és közel két százalékpontot hasítana le a GDP-ből. Vannak azonban olyan szakemberek is, akik 30 százalékos zuhanástól tartanak. Ez viszont már valósággal derékba törné a mediterrán ország egyik fő gazdasági pillérének számító idegenforgalmi ágazatot.

Az év eddigi eredményei elég érvet szolgáltatnak a borúlátóknak. A Reutersnek nyilatkozó athéni vendéglősök és szuvenírbolt-tulajdonosok az egy évvel ezelőttihez képest 30-40 százalékos forgalomcsökkenésről beszélnek, a nyári szezonra vonatkozó foglalások száma pedig 15-20 százalékkal marad el a tavalyitól.

A görög idegenforgalmi vállalkozások szövetségének vezérigazgatója, Georgiosz Drakopulosz szerint az idén nem a nyereség maximalizálása, hanem a veszteség minimalizálása lesz a cél. A második fél évben sok vállalkozás bedobhatja a törülközőt, különösen azok, amelyek az elmúlt években fejlesztési hiteleket vettek fel.
(vg)