Egy jól sikerült ausztrál turizmus marketing kampány

A desztináció branding komoly tudomány, hiszen az országok és városok turisztikai versenyében vonzó márkát kell építeni ahhoz, hogy az adott úti célt el tudjuk adni, azaz a turistákat magunkhoz tudjuk csalogatni. A gazdasági válság hatásaival küzdő Ausztrália egyszer már pofára esett, most viszont valamibe nagyon beletrafáltak. Ha egy ország vagy város vonzó képet akar kialakítani … “Egy jól sikerült ausztrál turizmus marketing kampány” bővebben

A desztináció branding komoly tudomány, hiszen az országok és városok turisztikai versenyében vonzó márkát kell építeni ahhoz, hogy az adott úti célt el tudjuk adni, azaz a turistákat magunkhoz tudjuk csalogatni. A gazdasági válság hatásaival küzdő Ausztrália egyszer már pofára esett, most viszont valamibe nagyon beletrafáltak.

Ha egy ország vagy város vonzó képet akar kialakítani magáról, akkor nem árt, ha tudatosan figyel a róla kialakuló képre. Az úti célok turisztikai versenyében őrül harc folyik a potenciális utazókért, és egy-egy kampány nagyot lendíthet egy hely forgalmán. Ha viszont rosszul mérik fel a célcsoportot, vagy a sugározni kívánt imázst, a marketingoffenzíva ellenkező hatást érhet el.

A pozitív következményekre jó példa India. Incredible India című plakátsorozatukkal a mérések szerint a kimondottan jómódú turistákat is meg tudták fogni: a kampánynak köszönhetően 25 százalékkal több pénzt költöttek a külföldi utazók az országban, mint előtte.

A rossz példára egy ausztrál hirdetési kampányt lehet felhozni. A plakátokon szereplő So where the bloody hell are you? felirat valahogy így fordítható: Hát te meg hol a büdös francban vagy (mikor mi már itt mindent előkészítettünk neked)? A kampány hatására 4,7 százalékkal kevesebb német, 2,3 százalékkal kevesebb brit és 5,7 százalékkal kevesebb Japán érkezett az országba. Enyhe emelkedés az amerikai és a kínai turisták körében volt tapasztalható: a dolog szépséghibája, hogy a reklámot mind a két országban betiltották.

Ausztrália azonban most nagyon eltalált valamit: a világsajtó hónapok óta az általuk meghirdetett „munkáról” szól. A világ legjobb állása nem más, mint a Nagy-korallzátony gondnoka státusz. A valóságshow-ba oltott kiválasztási procedúrát milliók követték, a győztesről és a szóban forgó festői helyszínről a híradók is beszámoltak. A világ legjobb állását egy 34 éves brit állampolgár kapta meg: Ben Southallt az egyik ausztrál tartomány, Queensland turisztikai hivatala választotta ki a feladatra, amire csaknem 200 országból 34 684 videó jelentkezés érkezett.

A válság miatt lankadó ausztrál turizmust népszerűsíteni hivatott kampány a vártnál jóval nagyobb siker lett. Az álláskeresési honlapra két kivétellel a világ összes országából érkezett látogató: a két kivétel Észak-Korea, illetve Szomália volt. Mára az egész világon ismerik a Hamilton-szigeteket, amelynek feltehetően felélénkül az idegenforgalma.

A világ legjobb állása egyébként abból áll, hogy hat hónapon keresztül fel kell fedezni a szigetet, és a látottakról internetes naplóban, illetve egyéb módokon kell a közvéleményt tájékoztatni heti egy alkalommal. Ezt nyilvánvalóan további milliók fogják követni. További feladat, hogy a kis szigeten etetni kell a halakat és tisztítani az úszómedencét. A fizetés 110 ezer amerikai dollár, azaz több mint 23 millió forint. A fárasztó munkából a gondnok háromszobás tengerparti lakásába térhet vissza, ahol barátnője is vele lakik majd, s melynek ablakai a Nagy-korallzátonyra néznek.

Az álomállás ötletgazdái már eddig is remek munkát végeztek: 270 millió forintnyi költséggel – becslések szerint – 17,6 milliárd forintnyi nyilvánosságot értek el. Ennyibe került volna ugyanis hagyományos reklámokkal ilyen széles körben megismertetni a területet a világgal. Erre Ausztráliának szüksége is lehet, mivel az előrejelzések szerint a gazdasági válság miatt az idén több mint 4 százalékkal csökken majd a kontinensre érkező turisták száma.
(Heti Válasz)