Csökkenő szobaárak a szállodákban

Egyre csökkenő szobaárakkal próbálják magukhoz csábítani a még utazni hajlandó vendégeket a magyarországi szállodák. Az árversenybe szinte mindenki kénytelen beszállni, a legnagyobb kedvezményeket az öt- és négycsillagos hotelek adják. A piaci szakértők szerint Magyarországon átlagosan 10-20 százalékkal kérnek kevesebbet egy szobáért a szálláshelyek, mint egy évvel ezelőtt, a helyzet Budapesten a legrosszabb: helyenként 90-100 eurós … “Csökkenő szobaárak a szállodákban” bővebben

Egyre csökkenő szobaárakkal próbálják magukhoz csábítani a még utazni hajlandó vendégeket a magyarországi szállodák.

Az árversenybe szinte mindenki kénytelen beszállni, a legnagyobb kedvezményeket az öt- és négycsillagos hotelek adják. A piaci szakértők szerint Magyarországon átlagosan 10-20 százalékkal kérnek kevesebbet egy szobáért a szálláshelyek, mint egy évvel ezelőtt, a helyzet Budapesten a legrosszabb: helyenként 90-100 eurós ötcsillagos és 50-60 eurós négycsillagos árakat ajánlanak.

A jelenség nem egyedi: Európa-szerte csökkennek a szállodai átlagárak. A kontinens legdrágább városának számító Moszkvában például ugyanazért a szobáért 300 dollárral kérnek kevesebbet most, mint egy évvel ezelőtt.

A szállodások szerint a kényszerű árverseny csak rövid távon megoldás, hiszen a fix költségeket fedező foglaltsági szint a szobaárak csökkenésével ellentétesen, folyamatosan emelkedik: tehát egyre több vendég kell ahhoz, hogy egyáltalán a kiadásokat fedezni tudják. Ez azonban hosszabb időtávon jelentősen rontja a jövedelmezőséget, és a legrosszabb esetben akár csődbe is viheti az üzeletet. A turisztikai szakemberek az árcsökkentés helyett csomagajánlatok összeállítását javasolják.
(VG)