Balaton TDM Szakmai Konferencia

A nyári tapasztalatokat értékelve, a jövő szezonra való felkészülés jegyében kétnapos konferencia kezdődött 2009. november 5-én az üdülőrégióban tevékenykedő Turisztikai Desztinációs Menedzsment szervezetek részvételével. A tanácskozáson évértékelő előadást tartott dr. Kovács Miklós, az Önkormányzati Minisztérium turisztikai szakállamtitkára, majd Ruzsics Ferenc házigazda polgármester, dr. Bóka István balatonfüredi és dr. Balázs Árpád siófoki kollégájával együttműködési megállapodást írt … “Balaton TDM Szakmai Konferencia” bővebben

A nyári tapasztalatokat értékelve, a jövő szezonra való felkészülés jegyében kétnapos konferencia kezdődött 2009. november 5-én az üdülőrégióban tevékenykedő Turisztikai Desztinációs Menedzsment szervezetek részvételével.

A tanácskozáson évértékelő előadást tartott dr. Kovács Miklós, az Önkormányzati Minisztérium turisztikai szakállamtitkára, majd Ruzsics Ferenc házigazda polgármester, dr. Bóka István balatonfüredi és dr. Balázs Árpád siófoki kollégájával együttműködési megállapodást írt alá a Balaton kulturális turizmusának közös fejlesztéséről.

Dr. Kovács Miklós több számadattal tekintett ki a világ turisztikájának idei alakulására. Eszerint az év első 7 hónapjában világszerte átlagosan 7,4 százalékkal csökkent a turistaforgalom, Európa országaiban a veszteség 8,4 százalék volt, a kontinens keleti államaiban pedig elérte a 11 százalékot. A magyarországi statisztikában már augusztus végéig ismertek az adatok: az előző év hasonló időszakához viszonyítva 8,4 százalékkal mérséklődött a vendégszám, szemben a prognosztizált 10 százalékkal. Ezen belül a belföldi vendégforgalom 5,7, a külföldi 11,6 százalékkal apadt. A Balaton turistaforgalma a magas augusztusi látogatottságnak köszönhetően a 8 hónap alatt mindössze 3,3 százalékkal maradt el a tavalyitól.

Az államtitkár beszélt a turisztikai ágazatok nemzeti fejlesztési stratégiájáról, melyben a kiemelt célcsoportok közt szerepel a lovas, a kulturális, az ifjúsági és a kerékpáros turizmus.

A tájékoztatót követően került sor a Keszthely-Balatonfüred-Siófok városok polgármesterei közt létrejött megállapodás aláírására. A partneri kapcsolat deklarációjában megfogalmazták a Balatonért való közös felelősségvállalást a természeti kincsek megőrzéséért, a környezet védelméért. Ösztönözni kívánják a régió lakosságát arra, hogy összefogva segítsék a Balaton fejlődését, erősebbek legyenek a kapcsolatok a gazdasági élet területein. Szorgalmazzák az egységes balatoni koncepció kialakulását, elősegítik a balatoni művészeti csoportok, önszerveződő közösségek munkájának megismerését, a települési testvérkapcsolati lehetőségek kiaknázását. Mindebbe a Balaton vonzáskörzetének valamennyi települését szeretnék bevonni.

A továbbiakban Turisztikai Desztinációs Menedzsment modelleket mutattak be, a Nyugat-balatoni Turisztikai Iroda, a Hévízi Turisztikai Marketing Egyesület, s az ilyen profillal működő veszprémi, balatonfüredi és siófoki szervezet előterjesztésében.

Ma a három balatoni nagyváros, továbbá díszvendégként Pécs, mint a 2010. év európai kulturális fővárosa turisztikai képviselői tartott előadásokat a jövő évi programtervekről.
zalaihirlap.hu