Az európaiak a válság miatt hazájukban nyaralnak

Velence idén is tele van turistákkal, de a legtöbbjük olaszul beszél. Augusztusban, amely a nyaralások, nyári utazások csúcsidőszaka, az öreg kontinens népszerű üdülőhelyeit inkább a honi turisták lepik el. Az európaiak a válság miatt egyre inkább saját hazájukban nyaralnak, és ez gondot okoz a nemzetközi utazásoktól függő iparágaknak, mint például a légi közlekedésnek. És a … “Az európaiak a válság miatt hazájukban nyaralnak” bővebben

Velence idén is tele van turistákkal, de a legtöbbjük olaszul beszél. Augusztusban, amely a nyaralások, nyári utazások csúcsidőszaka, az öreg kontinens népszerű üdülőhelyeit inkább a honi turisták lepik el.

Az európaiak a válság miatt egyre inkább saját hazájukban nyaralnak, és ez gondot okoz a nemzetközi utazásoktól függő iparágaknak, mint például a légi közlekedésnek. És a probléma csak mélyülhet, ha valóban kitör a rettegett új influenzajárvány.

Franciaországban, amely a világ első számú turistacélpontja, júniusban 4 százalékkal csökkent a külföldi látogatók száma, és a szakemberek arra számítanak, hogy a visszaesés akár a 30 százalékot is elérheti a júliusi és augusztusi eredmények összesítésekor.

Az országban a turizmus adja a GDP 6 százalékát, és az iparág számára az egyetlen reményt a belföldi turizmus jelenti az idegenforgalmi hivatal illetékese szerint. A nyaralni vágyók most otthonukhoz közelebbi célpontokat választanak, illetve lejjebb adják igényeiket, négycsillagos helyett háromcsillagos hotelben szállnak meg, és olcsóbb repülőjegyet váltanak. A svédek, az osztrákok és az olaszok otthonukhoz közeli helyeken nyaralnak.

Az olasz szállodatulajdonosok arról számoltak be, hogy már januárban a munkahelyek 20 százaléka szűnt meg az idegenforgalmi ágazatban. Görögországban az előrejelzések szerint 19 ezer idegenforgalomhoz kötődő munkahely szűnik meg idén.

Az ágazat nem kéri a kormányokat olyan beavatkozásra, mint ahogy teszik az autógyártók, bankok, iparvállalatok esetében. Az idegenforgalmi ágazat azt mondja, sok módja van annak, hogy a kormányok segítsenek bennünket okos intézkedésekkel; az adókat inkább csökkenteni kellene, mint növelni, és az emberek ösztönözni, semmint elbátortalanítani – mondta el Geoffrey Lipman, a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) főtitkárának helyettese.

Lipman szerint egyedül a légi közlekedésnek lehet szüksége segítségre, mert nagy veszteségeket szenved el, és úgy tartja szinten az utaslétszámot, hogy olcsóbb repülőjegyeket kínál. Spanyolországban, ahol a GDP 11 százaléka az idegenforgalomból származik, a kormány mentőcsomagot hagyott jóvá az ágazatnak a válság alatti megsegítésére.
(MTI)