A kínai nagy fal hosszabb, mint gondolták

A kínai nagy fal 290 kilométerrel hosszabb, mint gondolták – derült ki annak a kétéves, a kínai kormányzat által finanszírozott projektnek köszönhetően, amelynek során infravörös keresőkkel és műholdas helymeghatározó segítségével térképezik fel az ókori erődítményrendszert. A kínai nagy fal, amelyet több mint kétezer évvel ezelőtt kezdtek el építeni, hogy távol tartsák a mongolokat és más … “A kínai nagy fal hosszabb, mint gondolták” bővebben

A kínai nagy fal 290 kilométerrel hosszabb, mint gondolták – derült ki annak a kétéves, a kínai kormányzat által finanszírozott projektnek köszönhetően, amelynek során infravörös keresőkkel és műholdas helymeghatározó segítségével térképezik fel az ókori erődítményrendszert.

A kínai nagy fal, amelyet több mint kétezer évvel ezelőtt kezdtek el építeni, hogy távol tartsák a mongolokat és más északi betolakodókat, az újonnal feltár szakaszokkal együtt összességében immár 6300 kilométer hosszú. Északon a Liaoning-tartománybeli Hu-hegységnél kezdődik, s a nyugati Kanszu tartományban található Csia Jü-küen átjáróig húzódik.

A korszerű eszközöknek köszönhetően a szakértők a nagy fal olyan, eddig ismeretlen szakaszait fedezték fel, amelyek a Ming dinasztia (1368-1644) alatt épültek. Az évszázadok során a száraz vidéken dúló homokviharok lerombolták az építmény egy részét, amelyből csupán “sárkupacok” maradtak. A régészek szerint húsz éven belül ezek teljesen megsemmisülhetnek.

A műemlék pusztulásában közrejátszottak az 1950-es évek romboló földművelési módszerei, amelyek miatt Észak-Kína nagy területei sivatagosodtak el. A bajt tetézte, hogy Kanszu-tartományban a fal egy része döngölt földből épült, amely kevésbé volt képes ellenállni az évszázadok pusztításainak, mint a tégla vagy a kő.

Kína az utóbbi években kezdte el restaurálni a falat, amely évente turisták százezreit vonzza. Az idegenforgalom azonban gondot okoz, a nagy fal legnépszerűbb szakaszain gyakorlatilag nincs olyan tégla, amelyen a látogatók nem hagyták volna hátra névjegyüket. A felmérés folytatódik – a következő egy évben a kutatók a Csin dinasztia (Kr.e. 221-206), valamint a Han-dinasztia (Kr.e. 206-Kru. 9) korában épült falszakaszokat vizsgálják.
(MTI)