A három és a négycsillagos hotelek élhetik túl a válságot

A turistaforgalom visszaesése és az ingatlan-, valamint az építőipar nehézségei miatt a hotelpiacon is változásokra lehet számítani a következő években. Elemzők szerint a 3-4 csillagos, belvárosi elhelyezkedésű, alapszolgáltatásokra, tágasabb, kényelmesebb szobákra fokuszáló hotelek lesznek a túlélők. Tavaly világszerte jelentősen visszaestek a hoteleladások, főleg a finanszírozási feltételek romlása miatt. A tőke az érettebb, kevésbé kockázatosabb piacok … “A három és a négycsillagos hotelek élhetik túl a válságot” bővebben

A turistaforgalom visszaesése és az ingatlan-, valamint az építőipar nehézségei miatt a hotelpiacon is változásokra lehet számítani a következő években. Elemzők szerint a 3-4 csillagos, belvárosi elhelyezkedésű, alapszolgáltatásokra, tágasabb, kényelmesebb szobákra fokuszáló hotelek lesznek a túlélők.

Tavaly világszerte jelentősen visszaestek a hoteleladások, főleg a finanszírozási feltételek romlása miatt. A tőke az érettebb, kevésbé kockázatosabb piacok irányába mozdult el, ugyanakkor Európa népszerűsége nem romlott, főleg a Közel-Keletről áramlott be tőke a szállodapiacra. Egy az Ablon által összeállított elemzés szerint a közeljövőben a kelet-közép-európai térség jóval előnyösebb lesz hotelfejlesztés szempontjából, mint Nyugat-Európa.

A régióban a magyar szállodapiac Csehországgal együtt érett piacnak számít, itt a nagy hotelfejlesztési boom az elmúlt húsz évben már lezajlott. A piaci érettség nagyobb védelmet nyújt Magyarországnak válság idején, míg a román vagy a lengyel piacon számos folyamatban lévő szállodafejlesztés befejezését veszélyezteti a válság. Azonban itthon is lelassult a szállodafejlesztés, hiszen ez egy tradicionálisan kockázatosabb piacnak számít és a válság hatására a finanszírozó bankok körültekintőbbek, óvatosabbak lettek – mondta Lovro Adrienn, az Ablon nemzetközi ingatlanfejlesztő csoport ügyvezető igazgatója.

A magasabb kockázat miatt Budapesten több mint 20 szállodaprojektet állítottak le. A még átadás előtt álló 15 projektből idén várhatóan 600-700 hotelszobát adnak át, ezek 13 százaléka ötcsillagos, míg 87 százaléka a négycsillagos kategóriába esik. Ugyan a szobakihasználás már tavaly is gyengült, a gyenge forint miatt Magyarország azonban vonzó célponttá válhat a külföldi, főleg német utazók számára.

Lovro úgy látja, optimizmusra ad okot, hogy a szabadidős turizmus várhatóan kevésbé csökken majd, mert a nyugat-európai látogatók a korábbi drága egzotikus utazásaik helyett közelebbi, így akár magyarországi helyszíneket fognak választani. Az üzleti turistaforgalomnál viszont nagyobb visszaesésre számítunk; itt a cégek vagy lemondják az utazást vagy halaszthatatlan utak esetében a korábbi ötcsillagos szállások helyett három- vagy négycsillagos hoteleket választanak és utazási költségeiken is spórolnak – hangsúlyozza az ügyvezető.

Szakértők szerint az ötcsillagos szállodák népszerűsége várhatóan csökkenni fog és a szabadidős turizmus is még hangsúlyosabban a három-, négycsillagos szállodák irányába mozdul el. Ez a tendencia már az elmúlt években is folyamatosan nyomon követhető volt, a KSH adatai szerint a külföldről érkező vendégek legnagyobb arányban három- és négycsillagos szállodákban foglaltak szállást. Az utazók költségérzékenysége miatt kisebb igény várható a szállodák által nyújtott extra szolgáltatásokra és a hangsúly inkább a szobák méretére, a kényelemre és a hotel elhelyezkedésére kerül.
(NG)