A budapesti hotelpiac is átalakulhat

A turistaforgalom visszaesése és az ingatlan- valamint az építőipar nehézségei miatt a hotelpiacon is változásokra lehet számítani a következő években. Elemzők szerint a 3-4 csillagos, belvárosi elhelyezkedésű, alapszolgáltatásokra, tágasabb, kényelmesebb szobákra fókuszáló hotelek lesznek a túlélők. A hoteleladások 2008-ban jelentősen visszaestek az egész világon. A trend még a 2008-as év elején kezdődött, de a legerősebb … “A budapesti hotelpiac is átalakulhat” bővebben

A turistaforgalom visszaesése és az ingatlan- valamint az építőipar nehézségei miatt a hotelpiacon is változásokra lehet számítani a következő években. Elemzők szerint a 3-4 csillagos, belvárosi elhelyezkedésű, alapszolgáltatásokra, tágasabb, kényelmesebb szobákra fókuszáló hotelek lesznek a túlélők.

A hoteleladások 2008-ban jelentősen visszaestek az egész világon. A trend még a 2008-as év elején kezdődött, de a legerősebb visszaesés az utolsó negyedévben történt, főleg a finanszírozási feltételek romlása miatt. A tőke az érettebb, kevésbé kockázatosabb piacok irányába mozdult el, Európa népszerűsége nem esett vissza jelentősen, főleg a Közel-Keletről áramlott be tőke a szállodapiacra. Egy független elemzés szerint a közeljövőben a közép-kelet-európai térség jóval előnyösebb lesz hotel fejlesztés szempontjából, mint Nyugat-Európa.

“A régióban a magyar szállodapiac Csehországgal együtt érett piacnak számít, itt a nagy hotelfejlesztési boom az elmúlt 20 évben már lezajlott. A piaci érettség nagyobb védelmet nyújt Magyarországnak válság idején, míg a román, vagy a lengyel piacon számos olyan folyamatban lévő szállodafejlesztésről tudunk, amelynek befejezését veszélyezteti a válság. Azonban itthon is lelassult a szállodafejlesztés, hiszen ez egy tradicionálisan kockázatosabb piacnak számít és a válság hatására a finanszírozó bankok körültekintőbbek, óvatosabbak lettek” – mondta Lovro Adrienn, az ABLON nemzetközi ingatlanfejlesztő csoport ügyvezető igazgatója. Az ABLON legújabb, folyamatban lévő hotel&retail fejlesztése, az Europeum, a napi 300 ezer fős átszálló gyalogosforgalmat bonyolító Blaha Lujza téren épül. Az épületben helyet kapó Marriott Courtyard Hotel 6 emeleten összesen 235 szobával áll majd a vendégek rendelkezésére.

A magasabb kockázat miatt Budapesten több mint 20 szállodaprojektet állítottak le. A még átadás előtt álló 15 projektből idén várhatóan 600-700 hotelszobát adnak át, ezek 13 százaléka ötcsillagos, míg 87 százaléka a négycsillagos kategóriába esik. Budapesten a szobakapacitás kihasználtság 2009. februárban alig 27 százalékvolt a KSH legfrissebb turisztikai adatai szerint, ami 10 százalékponttal alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában. Bár a turizmus szezonalítása miatt az év első két hónapjában jellemzően mindig gyenge a forgalom, mégis megfigyelhető egy lassuló tendencia, ami leginkább a visszaeső turista forgalomnak köszönhető. A külföldi vendégek száma 19 százalékkal, a külföldi vendégéjszakák száma 14 százalékkal, míg a belföldi vendégek száma 9 százalékkal, a belföldi vendégéjszakák száma 8 százalékkal marad el az előző év hasonló időszakához képest.

A gyenge forint miatt Magyarország azonban vonzó célponttá válhat a külföldi, főleg német utazók számára, derül ki a berlini nemzetközi turisztikai börze legutóbbi felméréséből. Budapest előnyösebb helyzetben van a vidéki városokhoz képest, mert a beutazó vendégek 75 százalékának a főváros az uticél és döntő többségük szállodában száll meg. A főváros vonzerejéhez hozzátartozik, hogy a régió környező országaihoz és városaihoz viszonyítva a budapesti szállodák viszonylag alacsony árszintűek.

“Optimizmusra ad okot, hogy várhatóan a szabadidős turizmus kisebb mértékben fog csökkeni, mert a nyugat-európai látogatók a korábbi drága egzotikus utazásaik helyett közelebbi, így akár magyarországi helyszíneket fognak választani. Az üzleti turistaforgalomnál viszont magasabb visszaesésre számítunk; itt a cégek vagy lemondják az utazást vagy halaszthatatlan utak esetében a korábbi ötcsillagos szállások helyett három- vagy négycsillagos hoteleket választanak és utazási költségeiken is spórolnak. Meglátásunk szerint az Europeumban nyíló, Marriott által üzemeltetett budget hotel éppen azért lehet sikeres, mert mindkét költségérzékeny turisztikai réteget kiszolgálja” – mondta Lovro Adrienn.

Szakértők szerint az ötcsillagos szállodák népszerűsége várhatóan csökkeni fog, és a szabadidős turizmus is még hangsúlyosabban a három- négycsillagos szállodák irányába mozdul el. Ez a tendencia már az elmúlt években is folyamatosan nyomon követhető volt, a KSH adatai szerint a külföldről érkező vendégek legnagyobb arányban három- és négycsillagos szállodákban foglaltak szállást, ez alól az USA-ból érkező vendégek jelentettek csak kivételt, akiknél a legnépszerűbb szálloda osztály az ötcsillagos volt.

Az utazók költségérzékenysége miatt kisebb igény várható a szállodák által nyújtott extra szolgáltatásokra és a hangsúly inkább a szobák méretére, a kényelemre és a hotel elhelyezkedésére kerül.

“A Blaha Lujza téri Europeum tervezésén már a kezdeti fázis óta együtt dolgozunk a Marriott-tal. Felismerve a megváltozott piaci igényeket, a négycsillagos Marriott Courtyard szobáit az átlagos 16 m2-hez képest, többségében 19 m2-re terveztük” – tette hozzá Lovro Adrienn. A Marriott szállodalánc a válság ellenére pozitívan ítéli meg a szállodaipar kilátásait, a következő négy évben az Europeumba tervezett szállodán kívül további 332 hotel megnyitását tervezi világszerte. Jelenleg csaknem 180 szállodát üzemeltet Európában, a Közel-Keleten és Afrikában a Marriott, és további 84 van épülőfélben, illetve kapta meg az építési-engedélyt. A szálloda lánc várakozásai szerint már most is kiváló lehetőségeket nyújt a hotelpiac, hiszen a szállodaépítés hosszú távú befektetés, és az idei év jó beszállási pont lehet a tőkeerős befektetők számára.
(index.hu)