A bevásárló turizmus fellendült a nyugati határvidékeken

Fellendült a bevásárló turizmus. A szlovák euró bevezetése alaposan felforgatta a bevásárló vándorlást a térségben. Megváltoztak az irányok, változtattak a hazai üzletek is. Nyugaton a helyzet változatlan: az osztrákok fodrászhoz is jönnek: ott 4500 forintnak megfelelő euróba kerül az, ami nálunk 2600 forintért megkapható. A Felvidéken már ellenkampányra készülnek az üzletláncok, hogy megtarthassák a hazánk … “A bevásárló turizmus fellendült a nyugati határvidékeken” bővebben

Fellendült a bevásárló turizmus. A szlovák euró bevezetése alaposan felforgatta a bevásárló vándorlást a térségben. Megváltoztak az irányok, változtattak a hazai üzletek is. Nyugaton a helyzet változatlan: az osztrákok fodrászhoz is jönnek: ott 4500 forintnak megfelelő euróba kerül az, ami nálunk 2600 forintért megkapható.

A Felvidéken már ellenkampányra készülnek az üzletláncok, hogy megtarthassák a hazánk felé kacsintgató, árfolyamnyereséget élvező nagy részben felvidéki magyar vevőket. Átalakulóban vannak a szokások nyugaton és délen is. Az euró-forint árfolyamot az osztrákok és a horvátok is kihasználják, sőt a sógoroknál több kampány is indult a magyarországi vásárlás népszerűsítésére. Még horvátországi változás is kimutatható: a forint gyengülése kifizetődővé teszi a kirándulást, az ottani fizetőeszköz ugyanis tartja értékét. De még mindig van egy egész sor termék, amiért nekünk is megéri kimenni. Árérzékenység, akciófüggőség, mobilitás, márkaszeretet miért, mennyit utazunk?

Mihalkó Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia Földrajztudományi Intézetének munkatársa, Kovács Balázs, a Magyar Turizmus Zrt. bécsi képviseletének szakembere, Haják-Szabó Mária pozsonyi újságíró a műsorban érzékeltette: pezseg a bevásárló turizmus, a piaci mozgás évről évre jelentősen változik itt, Közép-Európában. Az üzleti érdekre frissen reagálnak a határok mindkét oldalán, északon, nyugaton, délen is. Kodály városában, Galántán például üres a nagyáruház, bezzeg Mosonmagyaróváron az ugyanahhoz a multi üzletlánchoz tartozó üzletközpont tele van. Állítólag a szlovák tejet olcsóbban lehet a Dunától délre megvásárolni. Ráadásul a hazai üzletekben nem kell szlovák nyelvű feliratokat elhelyezni, hiszen jelentős számban magyarok jönnek északról is.

Ausztriából 2007-ben másfél millió ember jött át vásárolni, tőlünk kétmillió ment Burgenlandba, vagy a Lajtán túlra személyes kereskedelmi céllal. Ma az osztrákok 40 százaléka mondja: az idén sehová nem utazik nyaralni, a magyar családok 60 százaléka jelzi ugyanezt. Mégis, a hazai vendégfogadás jó évnek nézhet elébe, mind Ausztriából, mind itthonról érkezhetnek olyan vendégek, akik spórolni akarnak. Ami az osztrákokat vagy a burgenlandi magyarokat illeti: a szolgáltatásokért jönnek át a határon. Bécsben egy egyszerű hajnyírás 4500 forintnak megfelelő euróba kerül, nálunk 2600-3200 forintot kérnek ugyanezért. A Sopron környéki falvakba is örömmel mennek a határon túliak kozmetikai ellátásért. Ugyanakkor böki a sógorok csőrét a soproni parkolási díj, a kékfrankos városában ugyanis egyre több utcára terjesztették ki a kötelező fizetést az autósok némi bánatára.
(mr1-kossuth.hu)

linkek: Budva Krakkó utazás Montenegró nyaralás Veszprém látnivalók