A 2. Európai Egészségturizmus kongresszus legfontosabb eredményei

28 országból 300 résztvevővel, április elején Budapesten rendezték meg a 2. Európai Egészségturizmus Kongresszust a Europe Health (München) szervezésében, az Al Raya International Group támogatásával, valamint a Magyar Turizmus Zrt., a Medical Tourism Association USA és a brit Treatment Abroad szakmai közreműködésével. Az alábbiakban a Kongresszus legfőbb megállapításairól és eredményeiről adunk tájékoztatást. Magyarországra érkeztek a … “A 2. Európai Egészségturizmus kongresszus legfontosabb eredményei” bővebben

28 országból 300 résztvevővel, április elején Budapesten rendezték meg a 2. Európai Egészségturizmus Kongresszust a Europe Health (München) szervezésében, az Al Raya International Group támogatásával, valamint a Magyar Turizmus Zrt., a Medical Tourism Association USA és a brit Treatment Abroad szakmai közreműködésével. Az alábbiakban a Kongresszus legfőbb megállapításairól és eredményeiről adunk tájékoztatást.
Magyarországra érkeztek a világ egészségügyi és egészségturisztikai szakemberei, hogy a 2. Európai Egészségturizmus Kongresszus keretében megvitassák az egészségügy nemzetközileg meghatározó kérdéseit. Az esemény kiváló lehetőséget teremtett arra, hogy felhívják hazánkra mint egészségturisztikai célországra a figyelmet. A Kongresszus helyszínéül nem véletlenül választották a szervezők hazánkat: Magyarország ugyanis – Európában való központi elhelyezkedésével – egyrészt kaput jelent a kelet-európai feltörekvő piacok számára, másrészt az egészségügy jelenlegi átalakulási és megújulási fázisában számos esélyt kínál a nemzetközi együttműködések megteremtésére.

A világban kialakult gazdasági nehézségek ellenére a gyógy- és wellnessturizmus folytatja dinamikus fejlődését.

Miközben egyes egészségturisztikai célországok iránt csökken a kereslet, más úti célok iránt fokozott érdeklődés tapasztalható a páciensek részéről. A Kongresszus legfőbb megállapítása az volt, hogy a gyógyturisztikai céllal történő utazások dinamikus bővülése mellett azok az országok tudják egészségturisztikai kínálatukat az ár- és minőségversenyben jól pozícionálni, amelyek a mellékhatások nélküli természeti gyógyerőket kombinálni tudják a kedvező árú és magas minőségű, illetve specializált egészségügyi szolgáltatásokkal. E tekintetben Magyarország adottságai igen kedvezőek, ezért a szervezők a Kongresszus keretében szerzett üzleti és diplomáciai kapcsolatokat a közeljövőben konkrét együttműködésekre kívánják váltani.

A Kongresszus Európában való megrendezését indokolta az a fontos tény is, hogy az egészségturisztikai verseny immár nem országok, hanem kontinensek között zajlik, és Európa ebben a versenyben – a kontinensen kialakult erős szociális háló miatt – nem tud erős versenytársa lenni pl. az egészségturizmusban egyre meghatározóbb szerepet betöltő Ázsiának. Európa nem építette fel tudatosan a saját imázsát, a kontinensről évtizedek alatt kialakult képet pedig nem fejlesztette, miközben a világ más területei – állami, magán és adózási rendszerüket összehangolva – hatalmas fejlődésen mentek keresztül. Így Európa a nemzetközi egészségturizmus térképén (elsősorban a legnagyobb küldőpiac, az USA tekintetében) még többnyire fehér foltot jelent.

Indokolt volt tehát, hogy a világ orvosainak, egészségügyi és gyógyturisztikai szakembereinek, valamint véleményformálóinak a figyelme ismét Európára irányuljon. A Kongresszus keretében Budapestre látogattak az USA, Nagy-Britannia (Európa legnagyobb küldőpiacai), valamint az Arab-öböl szinte valamennyi országából az egészségügyi minisztériumok és szakmai szervezetek képviselői. Bemutatkozásuk kiváló lehetőséget teremtett a további kapcsolatépítésben.

Magyarországot a nemzetközi szinten is ismert orvosprofesszoraink, gyógyszállodák szakemberei és a nemzetközi egészségturizmusban már jelen lévő más szolgáltatók képviselték a Kongresszus előadásain, továbbá mint kiállítók is részt vettek az eseményen. A magyar szolgáltatók jelenléte hazánk nemzetközi egészségturizmusban betöltött szerepét is tükrözte. A Kongresszuson a legismertebb fogászati klinikák és a Telki Kórház jelenléte mellett a Magyar Turizmus Zrt. megjelenése volt meghatározó. A résztvevőknek a Kongresszus szakmai és szabadidős programjainak keretében kiváló lehetőségük nyílt az üzleti kapcsolatok építésére és a közvetlen szakmai tárgyalások folytatására.

A Kongresszus programjában kiemelt szerepet kapott az EU egészségügyi szabadságjogokról szóló törvényjavaslata, amely az Európai Unió országain belüli egészségügy szabályozási harmonizációját helyezi a középpontba. EU-s szinten a törvényhozás abba az irányba halad, hogy biztosítsa a páciensek számára a szabad orvos- és szolgáltatásválasztást. Az európai egészségügyben sorra alakulnak a határ közeli és a határokat átívelő ellátási központok. Nem csupán a páciens utazik, hogy egészségi problémáit megoldja, hanem maga az orvosi tudás is „helyet változtat”, a Visiting Doctor személyében, valamint a különböző projektekbe és folyamatokba ágyazott magas szintű szaktudás formájában. A tavaly decemberben előterjesztett törvényjavaslatot a Kongresszus idejével párhuzamosan tervezték szavazásra bocsátani az Európai Parlamentben. Az elképzelés azonban módosult, és a törvényjavaslatról csak a júniusban megválasztásra kerülő Parlament fog dönteni.

A Kongresszus keretében a szervezők nagy figyelmet fordítottak a nemzetközi egészségturizmus befektetési és üzletfejlesztési lehetőségeinek megismertetésére. Az esemény egyik fő támogatója, a szaúd-arábiai Al Raya Group értékes tárgyalásokat folytatott a jelen lévő üzletemberekkel.
Az MT Zrt, tudomása szerint a magyar projektgazdák több beruházási tervet is bemutattak.

Az Arab-öböl országaiból azzal a céllal érkeztek hazánkba a vendégek, hogy több területen is együttműködési megállapodást kössenek. Az együttműködési kezdeményezések az alábbi területeket érintették:
Orvosok oktatása (számos arab diák végzi Magyarországon az orvosi egyetemet, így növelni lehetne a közös kutatások és továbbképzések számát).
Befektetések: az Arab-öböl országainak döntéshozói projektpartnereket és tanácsadókat kerestek hazánkban a befektetési terveikhez, a további szoros együttműködés reményében. Elsősorban a gyógyvízhez kapcsolódó rehabilitáció terén jelentkezik érdeklődés, de ez a téma a befektetőknek még teljesen új, így további tanulmányokat és orvos-szakmai meggyőzést igényel.
Diplomácia: Egészségügyi Minisztériumunk szakemberei és a magyar turizmus felső vezetése Szaúd-Arábiába kapott meghívást annak érdekében, hogy a szakmai együttműködés részleteiről tárgyaljanak.
– A szakmai tudás – projekttervezés, fejlesztés, menedzsment, egészségügyi munkaerő – továbbfejlesztésének területén is jelezték érdeklődésüket és együttműködési szándékukat a kongresszus nemzetközi résztvevői.

A diplomáciai tárgyalások elsősorban a Szaúd-Arábiából és az Egyesült Arab Emirátusok fővárosából, Abu Dhabi-ból érkezett partnerekkel folytatódnak.

A Kongresszus keretében a résztvevők nagy nemzetközi szaktekintélyektől, illetve gyakorlott szakemberektől hallhattak arról, hogy hogyan lehet a potenciális egészségturisták figyelmét hatékonyan felkelteni a szolgáltatások iránt, és azokat értékesíteni számukra. Előadást tartott többek között Keith Pollard egészségturisztikai szakember, a gyógyászati céllal utazók, tehát kevésbé költséges műtéti és kezelési lehetőségeket keresők körében – angol nyelvterületen – legnépszerűbb weboldal, a „Treatment Abroad” igazgatója.
Keith Pollard, a Kongresszus sajtótájékoztatóján kiemelte a pácienseik véleményét összegző felmérés eredményét, miszerint az első öt legnépszerűbb fogorvosi klinikából három, budapesti klinika.
Magyarországon kívül egyetlen ország sem büszkélkedhet ilyen eredménnyel! Nem véletlen, hogy sikeres üzleti tevékenysége során Magyarország volt az első olyan ország, amelyről külön ország-specifikus weblapot üzemeltetett, és a mai napig nagyon elégedett a magyarországi szolgáltatók kínálatával, de leginkább a páciensek visszajelzése erősíti meg őt ebben.

További vélemények a Kongresszusról:
“A 2. Európai Egészségturizmus Kongresszus szervezői nem véletlenül választották Budapestet a rendezvény helyszínéül. Magyarország ugyanis egyre jelentősebb helyet foglal el a nemzetközi egészségturizmusban, egyre több európai értesül az ország különleges ajánlatairól és egészségturisztikai fejlesztéseiről. Az áprilisi rendezvénnyel Magyarország további ez irányú lépéseit kívántuk ösztönözni.”
Dr. Uwe Klein, a Kongresszus elnöke

“Számos amerikai egészségbiztosító és munkaadó ösztönzi a pácienseket tengerentúli utazásra. Az ösztönzés mértéke 5.000 USD-től 20.000 USD-ig terjed, de még ennél is több lehet, ha a páciens kifejezetten gyógyturisztikai céllal utazik külföldre. Végső fokon több mint 100 millió amerikai kaphat ilyen jellegű támogatást, amelynek nagyon nehéz ellenállni.
Az európai kongresszus nagyszerű alkalmat teremtett a nemzetközi egészségturizmusban rejlő lehetőségek feltárására, mind a kórházak és klinikák, mind pedig a biztosító cégek számára.”
Jonathan Edelheit, a Medical Tourism Association USA elnöke

“Az egészségturizmus növekvő üzletág: egy amerikai tanulmány szerint 2012-re elérheti a 2 milliárd USD-s forgalmat. A közel-keleti arabok, akik korábban Nagy-Britanniába és az USA-ba utaztak gyógykezelésre, felfedezték, hogy hasonlóan jó gyógyászati szolgáltatásban részesülhetnek a jobb klímájú és olcsóbb árfekvésű Közel-Keleten és az ázsiai szubkontinensen, amelyek folyamatosan fejlesztik piacaikat. A listámra fel fogom venni Magyarországot, mint az egészségturizmus egyik új lehetséges helyszínét.”
Sabiba Al Aidroos, Abu Dhabi Egészségügyi Minisztérium

“Az Arab-öböl országainak lakossága rohamosan nő, míg a népesség egészségi állapota folyamatosan romlik a mozgásszegény életmód miatt. Az Arab-öböl országai azért különösen veszélyeztetettek, mert a lakosság körében az olyan betegségek, mint a cukorbetegség, magas vérnyomás, keringési rendellenességek, szívbetegségek és a rák, igen elterjedtek. Ez a tendencia az egészségügyi szolgáltatások iránti igény növekedését eredményezi. Az Európai Egészségturisztikai Kongresszus ezért kiváló alkalmat jelentett az Arab-öböl országainak egészségügyi szervezetei számára, hogy egészségügyi erőforrásokat és szaktudást szerezzenek.”
Dr. Prem Jagyasi, Consultancy to Governments Private Healthcare Organisation, Dubai

“A 2. Európai Egészségturizmus Kongresszuson hallott szakértői vélemények alapján még erősebb alapokat látunk a szoros együttműködés megteremtésére. Tudomásul kell vennünk, hogy gyógyfürdőink ugyanazon vendégek/páciensek körét célozzák meg, mint a világ legmodernebb egészségügyi létesítményei. Ez is indokolja, hogy a turizmus az egészségüggyel szoros szakmai összefogásban tegye le a jövő alapköveit ezen a dinamikus fejlődést mutató piacon.
Külön megtiszteltetés volt számomra, hogy ez a magas szintű nemzetközi szakmai elit Magyarországon találkozott, és a világ döntéshozói elégedetten távoztak hazánkból, így tovább erősítik majd Magyarország pozitív turisztikai imázsát.”
Dr. Niklai Ákos – a Magyar Turizmus Zrt. elnöke

“Vendégünk volt a világ egészségturisztikai elitje, akik az állami és a magánszektorban is nagy befolyással bírnak. A Kongresszuson részt vevő külföldi vendégek több mint 90%-a most járt először Magyarországon, és szinte a teljes ismeretlenségből sikerült a szakmai előadásokat követő programokkal – Széchenyi fürdőben rendezett nyitófogadás, Budapest Világörökség részét képező panorámáját bemutató hajós városnézés – meggyőzni őket arról, hogy Magyarországnak igenis helye van a nemzetközi egészségturizmus térképén.
A Kongresszuson két állami szintű meghívásról és konkrét tárgyalások megkezdéséről történt szóbeli megállapodás, amelyek a közeljövőben hivatalos formát öltenek. A megállapodások az egészségügyet és az egészségturizmust egyaránt érintik.”
Dr. Róna Iván – Magyar Turizmus Zrt vezérigazgatója, az ECHT kongresszus elnökségi tagja, Budapest

További információk a részt vevő cégek adatbázisából:

Keith Pollard, Treatment Abroad, Egyesült Királyság:
http://www.treatmentabroad.com/press/medical-tourism-facts/
www.treatmentinhungary.net egészségturisztikai weboldal Magyarországról.
A www.treatmentabroad.com az Egyesült Királyság vezető útmutatója az egészségturizmusban, több mint 30 célállomást bemutatva világszerte.

Jonathan Edelheit, a Medical Tourism Association USA elnöke:
Kanada és az USA a páciensek legnagyobb „exportőrei” lesznek 2009-ben és 2010-ben. Nemrég a Deloitte kiadott egy jelentést, mely szerint jelenleg csaknem 1 millió amerikai utazik a tengerentúlra gyógyturisztikai céllal évente, amely néhány éven belül a többszörösére nőhet. Jelenleg több mint 50 millió amerikainak nincs egészségbiztosítása és több mint 120 milliónak nincs fogászati biztosítása.
Az egészségbiztosítással nem rendelkező átlagos amerikai 50.000 USD felett keres évente és rendelkezik tengerentúli utazáshoz szükséges jövedelemmel. A Gyógyturisztikai Egyesület, amelynek központja az Egyesült Államokban van, kapcsolatban áll az USA legnagyobb egészségbiztosítóival, munkaadóival és gyógyturisztikai szervezeteivel, akik a pácienseket külföldre küldik.

Anil K. Maini – Apollo Hospitals India:
A gyógyturizmus globális bevétele 20 milliárd USD volt 2005-ben, és az ázsiai piac – mely magában foglalja Indiát, Szingapúrt, Thaiföldet és Malájziát – ebből körülbelül 2,5 milliárd USD-ral részesedett.
Miközben a fejlett országok növekvő egészségügyi költségekkel és az egészségügyi intézményrendszerükre nehezedő fokozódó nyomással küszködnek, addig a gyógyturizmus Ázsiában megerősödik, és állandósítja jó helyzetét. Amíg a globális piac az előrejelzések szerint megduplázza a méretét évi 40 milliárd USD-ra 2010-re, addig az ázsiai piacon 4,4 milliárd USD plusz bevételt prognosztizálnak 2012-re.
A gyógyászati céllal történő utazások és egészségügyi szolgáltatások igénybevétele az indiai gazdaság egyik növekvő ágazata. India potenciálja, tapasztalatai, infrastruktúrája az egészségügyben és a magas technikai színvonalú szolgáltatásokban, valamint növekvő szerepe mint turisztikai célállomás, egyre nagyobb számban vonzza a külföldieket, akik a számukra kedvezőbb költségű egészségügyi csomagok iránt érdeklődnek, beleértve a szuper speciális gyógy- és műtéti szolgáltatásokat. Indiai egészségügyi teljesítménye várhatóan a GDP 6,2 %-ról 8,5 %-ra fog nőni 2012-re. A gyógyturizmus várható évi növekedése 15-20% lesz.
A gyógyturizmus Indiában jelenleg 333 millió USD jövedelmet termel. A hihetetlenül nagy növekedéstől felbuzdulva az Indiai Ipari Konföderáció és McKinsey azt prognosztizálta, hogy ennek az iparágnak a növekedése 2,2 milliárd USD-s plusz jövedelmet fog elérni 2012-re. Ezen felül fontos körülmény az, hogy a jelenlegi globális gazdasági válság nem okozott visszaesést Indiában a gyógyászati célú utazásokban, mivel a páciensek figyelme egyre inkább a magasabb minőséget biztosító ellátó rendszerek felé irányul. Ily módon ez az üzletág még mindig növekedő fázisban van Indiában.

A Magyar Turizmus Zrt. továbbra is nyomon követi a 2. Európai Egészségturisztikai Kongresszus eredményeit és azokról folyamatosan tájékoztatást ad.
(itthon.hu)